На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма

Денят се отбелязва за първи път през 2008-ма година. Неговата цел е да повиши осведомеността и да насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция, както и социализирането на хората с проблеми от аутистичния спектър. Друга негова задача е да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност, да улесни приобщаването им в училището, и обществото.

Официалният брой на диагностицираните деца с аутизъм у нас е около 16 000. В действителност техният брой е много по-голям. Аутистичната личност променя живота на цялото семейство, като засегнатите от състоянието „Аутизъм“ към настоящия момент са минимум 60 000 човека в страната ни, като броят им непрекъснато се увеличава.

На всеки 21 минути се диагностицират средно около 67 деца с аутизъм в световен мащаб.

Традиционно в днешния ден знакови сгради по света се осветяват в синьо, за да насочат вниманието към заболяването.

Осветяването на сградата в синьо е част от световната кампания Autism Speaks – Light It Up Blue, в която България участва от 2010 година. Редица световноизвестни сгради също ще бъдат оцветени в синьо по този повод – статуята на Христос в Бразилия, Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, Операта в Сидни, парламента в Будапеща.

Гражданско сдружение „Алтернатива 55” е една от най-старите неправителствени организации регистрирани в Стара Загора. Това са хората от които сме се учили и с които сме работили по различни каузи и проекти. Преди 18 години те създадоха Център Алтернатива за работа с деца със специални нужди с фокус върху децата от аутистичния спектър. От скоро вече и в новия си дом, където работят с деца и оказват подкрепа на техните родители.