Над 230 старозагорски деца представиха удивително спектакъла „Оренда“

На 29 март 2024 г. на сцената на Държавна опера Стара Загора над 230 старозагорски деца участваха в уникалния спектакъл „Оренда“. Това беше първа, засега, копродукция между всеизвестният Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорче“ и всичките 170 деца на Детска градина „Светлина“. За високия професионализъм на визитката на Стара Загора – “Загорче“ ще знае по цяла Европа и у нас. През последните няколко години, след безвременната кончина на основателя на състава и главен художествен ръководител Венелин Кръстев, ансамбълът не само че успя да запази уникалния си стил, но и да го надгради във всяко отношение – песни, танци, оркестрово изпълнение, сценична свобода, завладяваща енергия, много българско и много истинско.

И най-смелата ми фантазия не можеше да си представи как децата от „Светлина“ ще се впишат в атрактивната и много сложна програма на загорчетата. Това е почти невъзможно за сладурчетата от 3 до 6 годинки. Но…случи се! Удивително, уникално, много поучително..!

На спусната завеса на авансцена, „Учителка в Светлина“ (Яница Воева) и дете от детската градина (Борис Бабанов – дете от 4 група) нямат едно мнение за забавления. Тогава Учителката решава да заведе малчугана в музея на българското фолклорно богатство. Завесата се вдига и на сцената видяхме манекени – момичета и момчета облечени в народни носии, други пък и с някакви музикални инструменти в ръцете си. Колко интересно?! Детето за първи път виждаше такава красота и като я докосна – тя оживя. Удари тъпанът, засвири гайдата, мелодията подеха 7-8 гъдуларчета и магията започна.

Като във всяка приказка или легенда, след първото изпълнение се появи разказвачът. Този път това беше очарователна дама, цялата – от главата до петите- в бяло (в ролята актрисата Елена Азалова) и ето какво обясни на любопитко:

„Оренда е нашия небесен водач- дъхът на Бога. Това е силата, която кара дърветата да цъфтят, тревата да расте, житото да зрее, планетите да се въртят, да изгрява дъгата, да направлява полета на птиците и ги държи в небето. Това е силата да обичаш земята си. Мъдростта да отгледаш децата си , за да пребъдат българските ни корени. Тази сила е любов. Тази сила се нарича Оренда.

Преди да оживее легендата за момчета и момичета, които не успявали да се срещнат, защото не била родена още любовта, се появиха караконджолите (от Детската градина), за да разкажат с танца си че няма ред на земята, докато няма любов между хората.

Легендата продължава така: Имало по нашите земи едно село, в което живеели само момчета и в друго село, в което имало само момичета. Момците и момите живеели в два различни свята. Непрекъснато все се разминавали и не успявали да се срещнат. Момците отишли да търсят Слънцето. То да им каже къде са момите. Ходили, бродили, а слънцето само им се усмихвало отгоре, защото знаело, че скоро ще се роди любовта. То им направило знак и изведнъж пред погледа им се появили стотици слънчеви зайчета ( от „Светлина“), които започнаха своя заешки танц.

Приказката продължи с момите. Те отишли в гората да събират гъби и билки. Ароматът им бил такава омая, че не усетили как Слънцето се скрило и Месечинката вече се показала. Момите запели, а песента им се понесла над гори и планини. Дочули песента им, на полянката, се появяват вили самовили (от „Светлина“), облечени в златно-бели одежди, а на главите – със специални стилни бели шапки украсени със злато. И пак заиграват своя магически танц…Магията продължи с появяването на чудните талисманчета ( от „Светлина) Когато Слънцето и Луната се срещнали, тогава Слънцето целунало Луната и целият невидим свят възликувал.

После се появиха кикиморите (от „Светлина“), които помагат за домашната работа. Въоръжени с точилки, пред погледа ни се замесиха корите за баница, увиха ги като въже и започнаха да го навиват в тавата за печене. Според разказвачът, всеки си мечтае да има по една кикимора в къщата си, защото кикиморите помагат, но само на добрите домакини. На лошите им обръщат тенджерите и тиганите. На добрите домакини, освен че помагали в готвенето и подредбата, почиствали и двора. Такъв бил и „Дядо Петковия двор“ , където всички се събирали на празник. И прозвуча един от знаковите номера на загорчетата . Най-накрая се появи мравунякът. Водени от големи мравки (учителките) , своя номер представиха и най-малки 3-годишни дечица. Истински мравчици с черни костюмчета , черни рогчета и жълти зрънца в ръчичките…

Вече се досещате, уважаеми читатели, че всеки номер и на загорчетата и на артистите от „Светлина“ беше възторжено аплодиран от публиката. А когато на финала на представлението, което продължи близо 100 минути, се подредиха за поклон всички участници в това събитие, възгласите и аплаузите бяха бурни и радостни.

Идеята за „Оренда“ е на директора на Детската градина д-р Йоанна Димитрова. Тя е приета от ръководството на „Загорче“ и се започва усилена работа. От години актрисата Елена Азалова е „замесена“ в реализирането на подобни уникални проекти. Присъединява се и примабалерината на Операта Ромина Славова. Към този творчески тандем , начело с Йоанна Димитрова,се включва активно и .учителката Деница Костова , която преди да стане детска учителка е завършила арт дизайн.

„Трябваше много да мисля сценария, защото трябваше да събера несъвместими изпълнители като възраст, опит и умения- сподели за Допал.бг Елена Азалова. – Затова разделих сюжета на видимия и невидимия свят. Не тръгнах от заглавието. Вече бях написала сценария и тогава тръгнах да му търся заглавие. Бях вдъхновена от идеята, от магията на загорчетата, от амбициите на колектива на „Светлина“ да живеят децата им в света на изкуството Във вътрешната радиоуредба те често слушат хитове, оперна и симфонична музика, българска народна музика. Имаше период, в който се пускаха само български песни, за да могат децата да имат алтернатива на някои неща, които чуват вкъщи. Потапянето на децата в света на изкуството е традиция. Назад в годините, отново на сцената на операта сме поставяли „Цветята на Малката Ида“ ,“Вкусът на времето“ – вечните български хитове, „Приказки в операта“ , „Един ден в детската градина“. „Оренда“ е петото заглавие“ – сподели г-жа Азалова.

„Много отдавна искахме да съберем „Загорче“ с Детска градина „Светлина“. Емоционално чувствах, че това трябва да се случи- сподели д-р Йоанна Димитрова.- За радост творческият екип на ансамбъла откликна и ние започнахме подготовката. Започнахме работните срещи с Елена Азалова и когато почти всичко беше изяснено, представихме работния и организационния сценарий пред колектива, който го прие. Решихме децата ни да се представят с окултни танци, които много добре подхождат на силната музика на ансамбъла и на легендата, която ще се представя. Не беше лесно, защото тази музика е чужда за децата, много различна от всичко, което ги заобикаля. Освен всичко друго, Ромина е невероятен педагог. Пред децата тя разказва приказка, когато поставя танца. Например: Сега ще вземем от земята цветен прашец, ще го поръсим и от това се пораснат цветя, треви, дървета…Тя невероятно ги мотивира…

Оренда е най-старата българска дума. На езика на децата, тя разказва за създаването на света – за момчетата и за момичетата, за любовта, за добрите и лошите сили, докато „отидем“ в „Дядо Петковия двор“…

Костюмите на децата бяха решени в бяло и златно – чисто, нежно, ефирно . Ние уточнихме скиците на всяко облекло, поръчахме платовете и една старозагорска фирма ни ги уши.

Този спектакъл е създаден от сърцати хора,които пазят святото познание и правят живота на хората красив. Българите са библейски народ. Те нямат друго минало освен християнското. На сцената ще останат в плен еднакво магически децата от ансамбъл „Загорче и децата на детска градина „Светлина“.

Не е необходимо да имаш юбилей или някакъв специален празник,за да направиш спектакъл. Важно е да имаш послание и да искаш да го споделиш.

На всички участници в „Оренда“, на всички ръководители, на родителите, благодаря от сърце“- каза Йоанна Димитрова

Представлението Оренда“ не може да се разкаже. То само може да се преживее с радост, вълнение и гордост. И с любов към всичко българско и родно.

Росица Ранчева