Днес е рожденият ден на Националния дворец на културата

На днешната дата, 31 март, преди 43 години, официално е открит Националният дворец на културата, сърцето на столицата!

✨ Традиция, енергия, дух и изкуство се преплитат в най-големия културен и конгресно-конферентен център в Югоизточна Европа.

✨През годините сградата се утвърди като едно от емблематичните места за София и страната, културно средище и притегателен център за млади и стари. В пространствата на Двореца са гостували едни от най-известните артисти от всички сфери на изкуствата. НДК е бил и продължава да е домакин и партньор на множество политически, бизнес, спортни, образователни и културни събития.

✨Въпреки всички предизвикателства и бури, Националният дворец на културата остава значим фактор в събитийния живот на страната ни и тепърва ще разгръща потенциала си!

✨ Честито на всички, които се чувстват свързани с това необикновено място!

✨По повод празника сградата на НДК ще грейне в златно тази вечер.

Първата копка на Двореца на културата е направена на 25 май 1978 г. Присъстват само лица, пряко ангажирани със строежа. „Бяхме само десетина души, нямаше публика, медии. В ранното утро на този слънчев майски ден всички бяхме обладани от радостни чувства и от съзнание за отговорността, която поемаме като строители на най-модерното и най-голямото средище на българската духовност.” Това разказва Георги Йорданов.

През 1981 г. с фанфари и слова НДК е открит лично от първия човек в държавата Тодор Живков. До промените през

1989 г. той носи името на покойната бивша министърк на културата Людмила Живкова. В него са вложени и доброволен труд, и средства на много софиянци.

Строителството му поглъща 335 000 куб. м бетон, изкопани и извозени са 1,7 млн. тона земна маса. В двореца има около 10 000 тона метални конструкции, приблизително толкова има и в Айфеловата кула в Париж. Първата колона в сградата е монтирана на 20 юли 1979 г., а последната (15-а) – на 25 март 1980 г. от бригадата на орденоносеца Петър Милев. Комплексът е построен върху 18 300 кв. м, разгънатата му площ е 123 300 кв. м. Висок е 51 метра. Девет хиляди метра пък е разгънатата площ на административната сграда.