„НеОчаквана изложба“ на Димо Генов откриха в Художествената галерия на Стара Загора

На 28 март 2024г. в малката зала на Старозагорската художествена галерия се откри изложба на картини малък формат на живописеца Димо Генов. Официалното откриване стана пред залата, защото публиката беше изключително много.

За НеОчакваната изложба говори изкуствоведът проф. д-р Марин Добрев, който следи изкуството на Генов в продължение на половин век:

Димо Генов е от онези художници, които имат ред в творчеството си, събират си старите работи, което не е само сантимент, а желание за връщане в онези години, в които и бохемата, и пътуването между поезията и музиката и пр., прави част от онова, което художникът е сътворил.

Димо Генов има над 40 самостоятелни изложби по всички краища на България, но точно такава – няма. Всеки художник има някои неща, които пази дълбоко в себе си, като от време на време се връща към тях, защото те са най-интимната част от неговия живот. Малкият формат дава възможност да вкараш в него импулсивно тъга или радост, мечтание…да ги запазиш за себе си…Поздравления на Димо да представи изложба, в която не повече от 10 работи са показвани някога, на някоя изложба.

Връщам се към една негова много интересна изложба през 1987 г. в София. Там имаше една работа, която много ме развълнува и продължава и сега да бъде негова любима тема -отношението му към музиката – „Рапсодия в синьо“. Тя има няколко варианта, в настоящата изложба има един от тях. Кои са неговите останали любими много лични: темата за лятото, за разпукания нар, за регатата, за Нина – от най-ранните му работи до сега, темата за ателието …Отношението на Димо към изкуството е пътуване, в което той непрекъснато търси зримите нотки на музиката, независимо какви са композициите. Преди няколко години той откри самостоятелна изложба „Мечтата е музика“ във фоайето на операта. И пътуването му в Испания, по-ранните му работи в Краков, винаги търси онези настроения, които са близки до музиката. Когато живописецът тръгне към цвета да търси там своите ритми – дали ще е „Унгарска рапсодия“ или „Испанска рапсодия“ на Равел, но онова, което винаги е било подсъзнателно в творчеството му е „Рапсодия в синьо“ на Гершуин.

Много съм радостен, че поне 5-6 варианта на Рапсодията има в неговата изложба, които са изключителни в творчеството на Димо. Защото, ако погледнете най-ранните му работи, дори и онези от ученическите му години в Художествената гимназия в София, или после във факултета по живопис във Великотърновския университет като студент на Янаки Манасиев, дори когато има някакъв конкретен мотив, той винаги намира точния изказ, защото е роден живописец.

А във времето, това търсене на магията на живописта в израза на емоциите, става все по-силно и по-силно и неговите картини са емоционален, цветови израз на онова, което той иска да сподели с публиката.

Що се касае за изложбата на малкия формат, надявам се всеки да намери в нея част от душата на Димо Генов.

Близо 50 години продължава това негово пътуване в изкуството. И фактът, че той прави ретроспекция от най-ранните си крачки до сега, е реверанс към всички нас, които го обичаме, които носим ,всеки в съзнанието си, по някоя картина на Димо Генов“.

Професор Добрев благодари на съпругата на Димо -Нина, която е музата на неговото творчество.

Димо Генов благодари за присъствието на толкова много почитатели на неговото изкуство, а и на онези, които ще дойдат да видят изложбата.

Когато преди месец ме попитаха какъв е поводът за тази изложба, заявих, че повод няма. Най-хубавите неща стават без повод и най-неочаквано, сподели Димо Генов.- По-късно направиха тук изложба на моя преподавател Янаки Манасиев. Не мога да си представя по-щастлив човек да има от мене, след като доживях в една и съща галерия, заедно с моя преподавател да имам изложба, макар и съвсем неравностойни.

Покрай изложбата на Манасиев и снимката, която е там, на която присъствам, се сетих, че наистина имам повод за изложба. Дипломирах се точно преди 50 години. Оказва се, че половин век никой не ми е поискал дипломата. Оказва се, че не тя, а душата която всеки преподавател вкарва в своите студенти, върши работа. Другото е една хартийка.

За тези 50 години доста неща са минали , доста неща съм направил, но мисля че и нещо друго е останало освен това. Дано след години остане спомен, ако не за всички, поне за няколко картинки.

Благодаря ви много, за този мой празник!“- каза Димо Генов.

Изложбата откри директорът на Художествената галерия, изкуствоведът д-р Катя Тинева -Гюрковска. Тя благодари на автора за удоволствието да се докоснем до неговия интимен свят. Пожела му здраве, творческо вдъхновение и нови изложби.

НеОчаквана изложба“ ще остане до 28 април 2024г. Картинките се продават. Очаквайте интервю с художника.

Росица Ранчева