Добри практики за социално-емоционално учене в час“ споделиха в ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“

В сградата на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ на 28 март 2024 под патронажа на РУО – Стара Загора се проведе „Регионален форум за споделяне на добри практики за социално-емоционално учене в час“. Конферентната зала на гимназията побра над повече от стоте участници в събитието – учителите по история, география, философия и гражданско образование от град Стара Загора и областта. Официалното откриване на форума направиха г-жа Милена Йолдова, началник на РУО-Стара Загора, г-жа Бояна Радева – ст. експерт по обществени науки и гражданско образование. На мероприятието присъстваше и г-жа Нели Колева, съветник на Министъра на образованието.
На форума участниците имаха избор да се запишат за участие в пет работилници: „Ориентиране в социално-емоционалните умения на учениците“, „Писма за развитие на социално-емоционални умения“, „Как създаваме култура на класната стая, която подпомага развитието на СЕУ в учениците?“, „Как да развиваме СЕУ, докато преподаваме в час?“ и „Кръг на доверието /“Възстановително правосъдие“ в училище/“. Преподавателите от различните училища бяха запознати с някои от начините за създаване на положителна и приобщаваща среда в класната стая, където учениците могат да развиват пълния си потенциал. В тези пет работилници невероятният екип на Преподаваме.бг в лицето на Преслава Байчева, Неделина Вангелова, Яница Господинова, Стефания Колева и Мирена Петрова представи на участващите работещи практики подпомагащи интегрирането на учебните часове на социално-емоционалните умения, които са ключови за напредъка и успеха на учениците. В ателиетата се преживяха ефективни стратегии за насърчаване на социално-емоционалните умения като самосъзнание, емпатия и отговорно вземане на решения.
На форума бяха поканени и представители НА РЦПППО-Стара Загора, АРИР, Европа директ, ММЦ, ЦПЛР, Център за кариерно развитие, Преподаваме.бг, Дирекция за социално подпомагане – Стара Загора, които презентираха възможности, от които могат да се възползват педагогически специалисти и ученици.