125 деца от цяла България участваха в конкурса „Нарисувай ми театър“

На 27 март 2024г. – Световен ден на театъра, във фоайето на първия етаж на Културен център „Стара Загора“ беше открита изложба от рисунки в обявения конкурс „Нарисувай ми театър“ на Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора.

След успешното начало преди една година на конкурса „Нарисувай ми театър“, решението  е той да стане ежегоден. Основен акцент в статута е рисунката да е свързана със спектакъл от репертоара на Старозагорския театър. Творческата надпревара беше за ученици между 7 и 18 години, които освен че обичат театъра, могат и да рисуват.

Благодаря на всички участници в конкурса ни, на всички родители и преподаватели, които с творческото си вдъхновение украсиха празника ни с тази красива изложба, каза директорът Светла Тодорова.- Радваме се, че това начинание е много успешен формат, който свързва децата с изкуството. Благодаря и на Община Стара Загора, която подкрепя всякакви такива инициативи. Наша цел е да включваме децата във всичко, което е свързано с изкуството. Тези, които се интересуват от изобразително изкуство, от литература и поезия, да привлечем към театралното изкуство, защото те присъстват в спектакъла, обединени от режисьора. Желая на добър час и догодина отново да участват в третото издание и да ни радват с техния талант“- каза г-жа Тодорова.

За идеята, за организацията на конкурса, за журирането и подреждане на експозицията, за специалните награди  говори Сия Петкова- специалист маркетинг и реклама: „В изложбата успяхме да подредим около половината от пристигналите творби в конкурса. Всички рисунки, които успяха да влязат в изложбата са отличени и са много специални. Техните автори също са много специални и това, че не всички получават първо, второ и трето място остава без значение. Всички рисунки, намерили място в изложбата са на изключително талантливи деца.

Радостни сме, че получихме рисунки от четирите края на България – Добрич, Шумен, Дуранкулак и Кърджали, София, Лом, Раднево, Гълъбово и Казанлък, от Стара Загора и т.н.

На много от местата, от които имаме изпратени рисунки, нашият театър не е гостувал, а провокацията беше рисунките да са от репертоара на ДТ „Гео Милев“. Малките автори чрез сайтовете и социалните мрежи са научили за представленията ни, изпратиха творбите си, посветени на театъра като изкуство.

Благодаря за всеотдайността, за таланта , и въобще за отношението ви към театралното изкуство“, – каза г-жа Петкова.

Началникът на отдел „Култура“ при Община Стара Загора Диана Атанасова в приветствието си към участниците в конкурса, техните родители, учители  и към артистите, каза:

Присъствайки тук, се потапяме в една театрална магия. Инициативата за конкурса „Нарисувай ми театър“, която миналата година стартира, считам че е знакова. Това е форматът, с който ДТ „Гео Милев“ можа да стигне най-широката аудитория от цялата страна. Покланям ви се, защото толкова много детски сетива са отворени и са се докоснали до театралната магия, което е голям комплимент за театралната трупа и нейното ръководство.

Уважаемо ръководство на театъра, маршрутът на вашето турне вече е готов. От всички населени места, откъдето имате изпратени рисунки, вероятно ви чакат. На добър час!- каза г-жа Атанасова.

Журито с председател художникът – живописец Димо Генов и членове Мария Гьокова – художник на театъра и Сия Петкова – специалист маркетинг и реклама на театъра разгледа рисунките на авторите в три възрастови категории и определи най-добрите от тях.

Награди във възрастова категория от 1 до 4 клас:

I място
ЛАРА ЕМИН ИБРЯМ
10 год., СУ „П. Р. Славейков”, гр. Кърджали

II място
ГЮЛШЕН ГЮЛХАН БАХАН
10 год., СУ „П. Р. Славейков”, гр. Кърджали

III място
ДЕМЕТРА ГАЛИНОВА ГАНЕВА
9 год., СУ „Христо Ботев”, гр. Нова Загора

Специални награди получават и:

ХЕЛИН АЙХАН АХМЕД
10 год., СУ „П. Р. Славейков”, гр. Кърджали

и най-малката участничка в конкурса
КАРИНА ИЛЧЕВА ДИМИТРОВА
5 год., Стара Загора

Награди във възрастова категория от 5 до 8 клас

I място
ДОБРОМИР ИВАЙЛОВ ИВАНОВ
14 год., 140 СУ „Иван Богоров”, гр. София

II място
ВИКТОР ПЛАМЕНОВ СТОЕВ
13 год., СУ „Васил Левски”, гр. Стара Загора

II място
ПЛАМЕН ВАСИЛЕВ ИВАНОВ
13 год., ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”
с. Замфирово, обл. Монтана

III място
СИАНА ЮЛИАНОВА НИКОЛОВА
12 год., II ОУ „Константин фотинов”, гр. Лом

III място
ДЕНИСЛАВ ДИМИТРОВ ПЛАМЕНОВ
12 год., III ОУ „Д-р Петър Берон”, гр. Монтана

Специални награди получават и:

ИВАЙЛА ХРИСТОВА ЗАРЕВА
11 год., гр. София

АЛЕКСА ПЛАМЕНОВА ВЕЛЕВА
12 год., гр. Шумен

Награди възрастова категория от 9 до 12 клас

I място
ЛИЛИАН ГЕОРГИЕВА СТАМБОЛИЕВА
16 год., У-ще „Пейо Крачолов Яворов”, гр. Петрич
II място
ГАБРИЕЛА ДЕНЧЕВА
15 год., Ателие „Пъстроцвет”, НЧ „Жар – 2002”, гр. Казанлък
III място
БОЖИДАРА ИВАЙЛОВА ВАСИЛЕВА
15 год., ЕГ „Петър Берон”, гр. Кюстендил

Специални награди получават и:

ЙОАНА СТОЯНОВА ВЪЛЧЕВА
18 год., НУМСИ, гр. Стара Загора

РОСИЦА САВОВА БЪЧВАРОВА
17 год., ГПЧЕ „Р. Ролан”, гр. Стара Загора

ЖАКЛИН РАДОСЛАВОВА БОНЕВА
17 год., НУМСИ, гр. Стара Загора

Росица Ранчева