Честит Международен ден на театъра!

 

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. Свързана е с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962г.

Всяка година Международният театрален институт избира известна личност от областта на театъра, която да сподели свое послание за деня. Тази година посланието е от Юн Фосе и е посветено на изкуството и мира. Фосе е носител на Нобелова награда за литература. Драматург и автор е на над 30 книги – романи, разкази, поезия, есета, детски истории и на 28 театрални пиеси. Произведенията му да преведени на над 40 езика. През 2007г. става кавалер

на Международната Ибсенова награда.

Първообразът на театралното изкуство възниква в древна Елада с пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис, по- известни като дитирамби. В България първите театрални прояви са свързани с читалищата .Първата театрална постановка е представена в Шумен през 1856 г. Това е комедията „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, който по това време работи като учител в Шумен. Голямо значение за създаването и развитието на родното театрално изкуство има Добри Войников, който се счита за основоположник на българския театър и пръв български режисьор. През 1881 г. е основан първият театър в страната „Люксембург“ в Пловдив.

В Стара Загора най – ранните наченки на театрална дейност под ръководството на даскал  Петър Иванов, с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър, датират от 1870 г.

Първото театрално представление е поставено по пиесата на П. Р. Славейков – „Малакова“ на 18 април 1870 г. Премиерата се състои в салона на Главното девическо училище при черквата „Света Богородица“ в кв. „Акарджа“.

От 1900 г. представленията се организират от трупа към Дружество „Театър“. На 1 април 1912 г. е положен основният камък на бъдещата театрална сграда по проект на арх. Никола Лазаров, наподобяваща по стил виенски барок. През 1914 г. новият театрален салон е вече факт и тук, през 1916 г. поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите „Едип цар“ на Софокъл и „Ревизор“ на Гогол.

Началото на професионалното театрално изкуство в града е поставено през сезон 1919-1920 г. Особена заслуга за това имат Мара Шопова и брат ѝ Данчо Делчев, които развиват всестранна творческа дейност.

През 1950 и 1954 г. театърът на два пъти е одържавен. През 1970 г. с указ на Народното събрание, театърът е преименуван в Драматичен театър „Гео Милев”.

От 1971 г. е настанен в новата модерна сграда за опера и театър на бул. „Митрополит Методий Кусев“ № 30. През 1997 г. сградата на Стария театър е реконструирана и реставрирана и официално открита.

Повече от 95 години Старозагорският драматичен театър озарява духовното пространство на благословена Тракия, а десетки творци – артисти, режисьори и високо подготвен художествен персонал, съхраняват традицията и пренасят невидимата щафета на театралния пламък в бъдещето на България. В обществената памет на Стара Загора, в театралната летопис, завинаги ще останат със своята всеотдайност жреците в храма на Мелпомена – Дора Маркова, Вера Дикова, Леда Тасева, Васил Попилиев, Михаил Марков, Веселин Савов, Бойо Боев и др.

След изключителните първи актьори идват нови и нови талантливи попълнения.

Днес Драматичен театър „Гео Милев” е неизменна част от културното наследство и традиции на Стара Загора, превърнал се е в една от духовните емблеми на нашия град и заема достойно място в историята на българското театрално изкуство. Театърът на Стара Загора не е само храм на изкуството, но и място, където се съхраняват вечните ценности и най-високите достижения на човечеството. Днес, с многообразието от жанрове и автори в репертоара си, Театърът на нашия град има представления за всеки!

Старозагорският куклен театър има своя самобитна политика и естетика. Кукленият театър в Стара Загора е основан през 1957 г. Без специализирано академично образование, само с природно подсказана нагласа за такова изкуство и културен идеализъм в театъра се събират неколцина млади хора с различни професии – Коста Вълков, Денка Димова, Лидия Александрова, Марин Павлов, Катя Загорова, Добрина Бунарджиева и Добрина Василева. С много труд и упоритост те усвояват специфичния език на куклата и заговарят на него с уверен глас. Основател и първи директор на театъра е Петър Добчев. Петър Александров е първият режисьор. Първият спектакъл се нарича „Мечо Турист”.

На 1 януари 1962 г. театърът става държавен. Към актьорския състав се присъединяват артистите Мариана Христова, Александър Темелков, Георги Монев, Здравко Калпакчиев–Зико, Анастасия Луканова, Здравка Михайлова. Особен принос за развитието на Старозагорския куклен театър оказва режисьорката Мария Янкова. От 1957 до 1965 г., директор на театъра е Петър Добчев, а от 1965 до 1968 г. директор е Лидия Венциславова.

Във ВИТИЗ се създава куклена катедра и в Кукления театър на Стара Загора постъпва първата му възпитаничка – Антоанета Ботушарова. В театъра започва работа и кукления сценограф Веселин Неделчев, който заслужено е наречен „българският татко Карло”. След пионерите, ред идва на реформаторите и новаторите в развитието на ДКТ – Стара Загора. Васил Апостолов е директор и режисьор в театъра от 1968 до 1982 г. Той превръща Старозагорския куклен театър в действително професионален театър. На мястото на старото читалище, Апостолов изгражда модерен детски културен център със съвременна сцена, зала, звуково и осветително оборудване, весела детска сладкарница, пеещия часовник с куклите и танцуващия Пиеро пред входа, дело на друг голям творец в театъра – скулптура Емил Иванов. След оттеглянето на Апостолов през 1982 г., директор на театъра става Любомир Цакев, който поради заболяване се оттегля през 1996 г. и на негово място за две години директор става скулптура Емил Иванов.

От 1998 г. директор на театъра е Дарин Петков. Днес театърът има изключително млад ансамбъл. Репертоарът му е изпълнен с множество заглавия на постановки за деца и възрастни. Театърът е водещ и се радва на изключителен национален и международен престиж.

Държавен куклен театър – Стара Загора е репертоарен театър на държавно финансиране. На сцената му са поставени над 300 постановки от български и световни автори, пишещи за деца и възрастни.

Разполага със собствена сграда, сцени /основна и лятна/ и ателиета, което му позволява ефективно да планира дейността си. Театърът е водещ между куклените театри по художествени и финансови резултати.

Държавен куклен театър – Стара Загора е домакин на Международен Куклено – Театрален Фестивал за възрастни „ПИЕРО”. Организатори на фестивала са: Община Стара Загора, Министерство на културата, Сдружение с нестопански цел „Пиеро“ и Държавен куклен театър – Стара Загора. Фестивалът е отличен с Европейски лейбъл за значимост EFFE 2017-2018 и EFFE 2017-2018., което е гордост, но и огромна отговорност.

Фестивалната програма е синтез от куклени спектакли за възрастни, уъркшоп, теоретични семинари по арт мениджмънт, кинопанорама на анимационни филми, разпространение на гостуващите спектакли в региона, изложби на живопис, карикатура, пластика, концерти.

Държавен куклен театър – Стара Загора има като своя отличителна компетентност и организацията и провеждането на Международна творческа лаборатория – ателие. Международните творчески лаборатории в Куклен театър – Стара Загора стартират през 2003 г. Провеждат се като биенале. Лабораторията е предназначена за млади режисьори, актьори, сценографи, драматурзи и всички, които желаят да усъвършенстват и да разширят творческия си инструментариум в областта на кукленото изкуство за възрастни.

Честит празник на всички, които носят в сърцето си театъра

от Долап.бг