Ученическият вестник „Капител“ събра на среща различни поколения с редакционния колектив

На 21 март 2024г., в библиотеката на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ) “Лубор Байер“ се състоя  мила среща на отдавнашни възпитаници на училището, техни близки и роднини, с Редколегията на специалния празничен вестник  „Капител“, посветен на 80-годишнината на училището.  Поради технически причини хартиеният носител на вестника се забави с няколко месеца, но затова пък 12-те му страници съдържат част от историята на елитното и навремето и сега  старозагорско училище.

На първата цветна страница са поместени поздравленията и благопожеланията на инж. Георги Славов, който 32 години е  успешен директор, на Красимир Вълчев – бивш министър на образованието и науката и настоящ председател на комисията по образование при Народното събрание, на Лилия Михайлова – председател на Обществения съвет на ПГСАГ и на Живко Желязков – председател на Училищния ученически съвет (УУС).

Следващата страница е посветена на Лубор Байер , по чиято идея е проектирана сградата на училището – първоначално като Мъжка гимназия. Следващите редове са отредени за инж. Никола Каишев – наследникът на Байер и на рицаря на сецесиона в архитектурата -арх. Христо Димов.

Третата страница е озаглавена „Чертежите – 50 години по-късно“. През далечната 1977г. Централната станция на младите техници отпечатва сборник „Въведение в проектирането на малката къща“. В изданието намират място основните принципи за проектирането на такъв тип сгради и наградените проекти от проведените конкурси за „малки вилни сгради в крайградския район“ по това време. Конкурсите се провеждат между ученици от различни строителни техникуми  в България. Сред призовите места са и проектите на възпитаници на Строителен техникум Стара Загора, които са поместени на страницата: Първа премия – Димитър Тодоров и Иван Димитров; Първа премия – Таско Милчев; Трета премия – Светозара Соскова; Трета премия – Антоанета Хаджихристова и Бано Банов.

Следващата страница е отредена за две забележителни личности – инж. Милчо Киров, дългогодишен зам.директор и инж. Недьо Ранчев – човек, шампион -атлет и джудист, инженер, директор, спасител или …просто Ранчев.  Тук е отредено място за показване на летописните книги   и за „Спомени от лентата“.

Нататък се разказва за хора, прославили името на Строителния техникум – Николина Славова, проф.д-р инж. Николай Михайлов,  Таньо Клисуров – поет и журналист, за оперния певец – басът Александър Марулев. Поместено е интервю с Рафаил Райков, изработил и подарил макет на сградата на ПГСАГ по повод 80-годишнината на училището. Вълнуващи са спомените за арх. Любомир Керанов – архитект по професия, пътешественик и фотограф  по душа,  за учителката по география Мария Петрова, която създава поезия, за инж. Кольо Колев,  Коста Титев, проф. д-р инж. Иван Папазчев, проф. д-р инж. Ганьо Щилянов , доц. д-р Жеко Тилев,  доц. д-р инж. Бано П.Банов,  доц. д-р инж. Иван Якимов,  проф.д-р инж Добрин Денев, проф. д-р арх. Младен Мирянов, доц. д-р инж. Господин Колев, Венелин Кръстев –  създател на прославения Детски фолклорен ансамбъл „Загорче“. Списъкът продължава с думи за инж. Красимира Иванова – зам. директор от 2003 до 2021г., инж. Биньо Колев -изтъкнат геодезист и вдъхновяващ учител, инж. Донка Гяхова – любим учител, Женя Чипилева и др.

По стар български обичай гостите бяха посрещнати с хляб и мед. Домакинът на събитието инж. Георги Славов  поздрави и  благодари на гостите, че продължават да носят училището  в сърцето си.

След това се отприщиха спомени – и радостни, и сантиментални . На срещата присъства и 93-годишния Рафаил Райков, придружен от семейството си. Той подари на училището  макет на сградата. Каза, че го е изработил  за 2 месеца  само от картон, лепило и много любов. Сети се за учителите инж. Димитър Ненков, Неделчева – по френски, директора – инж. Чернев. Спомни си през сълзи, че е нямал обувки и зиме и лете е ходил по налъми… Александър Марулев се похвали, че е второ поколение строителен техник – майка му е била първото. За него Техникумът винаги е спазвал добрите традиции и е „произвеждал“ много големи специалисти, под чието ръководство е построен новия лик на България. Гостуваха  още инж.Мариета Димитрова- заместник-директор на ПГСД“инж.Н.Ранчев“, Лилия Михайлова- председател на Обществения съвет в училището ни, Станка Стойчева- учител философски цикъл в ППМГ „Гео Милев“, бившите преподаватели Коста Титев, Мария Петрова и Лили Кирова, дъщеря на инж. Милчо Киров и Росица Ранчева, съпругата на инж.Недьо Ранчев, Мариана Начева, преподавателите Галина Петрова- редактор и преподавател по БЕЛ, инж. Христина Петрова-главен учител и преподавател по професионална подготовка, инж. Весела Георгиева- заместник-директор, Теменуга Стефанова-доброволен коректор на броя. Всички разказаха мили спомени за любимото училище.

Главният „виновник“ за издаването на вестника Живко Желязков получи Благодарност от УУС за утвърждаване авторитета на гимназията. Всъщност изданието е дело на Училищния ученически съвет.

Срещата замисли и осъществи Димка Кънева, педагогически съветник, ръководител на  УУС и възпитаник на училището от випуск 1994г.

Росица Ранчева