„Оренда” се нарича спектакълът на Детска градина №10 „Светлина” и Детско-юношески ансамбъл „Загорче”

„Оренда” се нарича спектакълът на Детска градина №10 „Светлина” и Детско-юношески ансамбъл „Загорче”, който ще видите на сцената на Държавна опера-Стара Загора на 29 март от 18 часа.

Над 300 деца на сцената – от  3 годинки нагоре ще разказват с песни и танци за своята любов към страната, в която са родени, към традициите и, към легендите и вярванията и. Сценарият е на актрисата Елена Азалова, която ще бъде и герой в уникалния спектакъл. Тя влиза в ролята на уредник в Исторически музей, който води братче и сестриче през миналото на България. „ Чрез легенди и предания от страната ни и от света на сцената оживяват митични същества – караконджули, кикимори, таласъми, вили – самовили…Срещат се видимият и невидимият свят” – разказва Елена Азалова.

Хореографията на танците на децата от „Светлина” е поставена от Примабалерината на Държавна опера-Стара Загора Ромина Славова и е прекрасна. За всички възпитаници на градината са проектирани и ушити специални костюми. В спектакъла е подбрана вълнуваща етно-музика.

Розмари Де Мео дава идеалното определение на Оренда: „Това е Силата на Бога, изречена на български език”.  Оренда се разчита като енергията и силата на българина, а символите и – като чисто български. Ки, Ци, Чи, Ла, Хварно, Светия дух, Прана…Всичко това са имена на Божествената енергия.

И както всеки народ и всяка религия защитава своята философия и има различни практики, така и българите много отдавна са познали онази Висша движеща сила!

Няма нищо по-страшно за една вяра и за една земя от това, да бъде забравена! Битките срещу нея и злите езици са само знак, че тя съществува! Но когато народът полека забравя езика си, когато спре да отдава почит на собствените си свети места, когато спре да чете авторите си и дори забрави името на енергията и корените си, това е началото на Края!

Смята се, че Оренда е най-старата българска дума, която има невероятно мощна вибрация и дава уникална енергия на българите

 

Заповядайте на уникалния спектакъл на децата на Стара Загора!