НеОЧАКВАНА ИЗЛОЖБА ще украси Художествена галерия-Стара Загора

На 28 март 2024 г. от 18:00 часа, в камерната зала на Художествена галерия – Стара Загора, каним нашите гости на една „НеОчаквана изложба”. В нея ще бъдат показани 74 живописни творби малък формат на старозагорския художник Димо Генов. Произведенията са създадени през различен времеви период и обхващат художествените търсения на автора от 1960-те години до днес. Въпреки множеството негови участия в различни художествени форуми и самостоятелни изложби в нашия град, голяма част от творбите не са представяни досега пред старозагорската публика.

Димо Генов е роден в град Стара Загора през 1947 година. Целият му съзнателен живот е свързан с рисуването и живописта още от Художествената гимназия в София (1961-1966) и през годините като студент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където се дипломира през 1974 г. в ателието на Янаки Манасиев.

Успоредно с творческата му дейност, между 1974 и 1982 година Димо Генов преподава в Института за детски учители „Анастасия Тошева” в Стара Загора и Великотърновския университет„Св.св.Кирил и Методий“, където е асистент на своя учител.

Участва в редица национални и международни изложби в страната и извън нея, и осъществява десетки самостоятелни представяния. Неговата работа като директор на Художествената галерия в Раднево (1982-1987), председател на Представителството на СБХ – Стара Загора и дългогодишен уредник на отдел „Живопис” в Художествена галерия – Стара Загора, допълват творческата му биография с активно присъствие в художествения и обществения живот на града.

Д-р Катя Тинева- Гюрковска

директор на Художествената галерия