Старозагорските маскарадни игри -пиршество на българския дух и традиции

Навръх Тодоровден (23 март 2024г.) за 23-та година Стара Загора беше разбудена от тъпани, гайди, невъобразим звън на хлопки всякакви, от весела гълчава и гърмежи на пищови. Градът се изпълни с близо 1000 мъже, жени и деца, дошли от 19 точки на България в перлата на Тракия, за да стреснат, унищожат и прогонят в дън земя злото, мързела, мрънкането, неразборията и недоброжелателите. И ако половината от наричанията (някои доста солени) се сбъднат, Стара Загора още повече ще хубавее, богатее, ще се радва на много деца, на здраве и берекет.

По традиция най-пищното, зрелищно и шумно събитие започна с шествие на съставите. Пътят им започна от Античния форум на бул.“Руски“, мина на запад по бул. „Цар Симеон Велики“, по ул. „Хаджи Димитър Асенов“, влизат в Античния театър и през античната улица на древния град Августа Траяна заеха позиции пред античната сцена – превърната в мегдан.

Докато хлопките и музиките дрънкаха из улиците на града, празника откриха кукерчетата от старозагорските детски градини „Българче“, „Мир“, „Светулка“, „Мечо Пух“, „Звездица“, +1-ви юни“ – село Ягода, община Мъглиж и Детска кукерска група при народно читалище „Напредък“ село Кабиле, община Тунджа. Браво на родителите и ръководителите на тези момченца и момиченца, че възпитават у децата си народностния дух. Дано да продължат с ритуала и когато станат ученици, студенти, родители…Така се пренася в годините онова, което ни е дарено от предците. Специални поздравления за кукерчетата от ДГ No 5 „Мечо Пух“, които бяха спазили всички подробности по облеклото, маските и игрите. Голямо браво на децата от Кабиле, които бяха натъкмени по всички правила на традицията в този край, с маски и по 40-50 хлопки на колан.

Добре дошли, уважаеми гости от цялата страна, за да бъдете част от 23-то издание на Маскарадните игри, приветства Милена Желева -зам.кмет по култура при Община Стара Загора.- Мястото, на което се намираме е особено специално за Стара Загора. Тук е Античният форум на древния град Августа Траяна. Тук има мистика, има история, има и бъдеще. Благодаря на всички, които днес са тук, за да изгоним злите сили, да наречем за здраве, плодородие и берекет през новата година.

Днес е и друг, много красив празник – Тодоровден. Желая на всички -малки и големи много здраве. Нека има много радост , спорен труд и успехи през цялата година!“- пожела г-жа Желева.

Началото постави Сдружение „Турийски кукери“ от село Турия, община Павел баня. След тях се заредиха групата за автентичен фолклор „Джамал“ от село Кошов, община Иваново, област Русе , Дервешката група от село Лисичево, община Пазарджик , вписана в списъците на ЮНЕСКО като нетленно духовно съкровище; Кукерска група на с. Айдимир, Силистра; Арапи – Шумен; гр. Стралджа- обл. Ямбол;

Сурвакарска група „3-ти квартал“ от Благоевград; Кукерска група „Каваклий“ Долно Езерово -квартал на Бургас; Калипетрово – община Силистра, Камен – Сливенска област; Лозенец- ямболско; с. Домлян , общ. Карлово; Банище обл. Перник; Разлог; Скобелево – Павелбанско ; Чирпан и Стара Загора“.

Всички състави бяха максимално атрактивни с костюми, маски, камшици, пищови, дървени саби, огромно многообразие от хлопки…Една голяма хлопка тежи между 2 и 3 кг., а повечето носеха по 15-20… Групите показаха различни стъпки, разиграха различни сюжети – от обичаите на Сирни Заговезни, през сватби, раждане, оране и сеитба, бой по гърбовете за здраве и по земята с огромни тупалки за да се продъне вдън земя злото… Писти навсякъде присъстваха важни персонажи – попът, който ръси за здраве с розова вода, цигани, арапи, булка и младоженец, семейства, кметове, мечки, които газят за здраве и пр. и пр.

Не завиждам на журито как ще отличи най-добре представилите се, тъй като в програмата бяха поканени най-добрите състави, носители на високи национални и международни отличия по събори и фестивали, някои от тях, вписани в ЮНЕСКО като общочовешко духовно богатство.

Журито е с председател Крум Георгиев, доц. Евгения Иванова -етнограф, Юлия Славова – художник-приложник, Красимир Димитров- хореограф , Кирил Кирчев – хореограф и фолклорист и Надежда Кутева – художник.

Наградният фонд е от 5000 лв. Ще бъдат разделени на три групи – за изключително постижение, за автентичност и за популяризиране на стародавното българско фолклорно богатство.

Всички детски състави са отличници. Те ще получат по една грамота и голяма кутия с „Мерси“.

Организатори са Община Стара Загора, НЧ „Настроение“ и НЧ „Николай Лилиев“ и други.

Росица Ранчева