Незабравима вечер в Операта с първия премиерен спектакъл на „Ловци на бисери“ от Ж.Бизе

Прекрасен спектакъл на операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе сътвори съставът на Държавна опера-Стара Загора снощи /21 март 2024 г./. Публиката в салона веднага скочи на крака след края на драматичната история, разказана на сцената. Възторг и удивление изразяваха бурните аплаузи в залата. Опера, която 38 години не е поставяна на сцената тук и принципно  рядко се поставя изобщо. Защо ли? Казват, защото изправя певците пред екстремални височини и сложности. Младежът Бизе е в началото на композирането си с тази опера, а после следва шедьовърът „Кармен”. И ранната му смърт на 35 години! Какво ли още можеше да сътвори след тези невероятни опери?! Какво ли още?!!!

Оркестърът, воден от Маестро Владимир Бошнаков още с първите ноти на „Ловци на бисери” подготвя зрителите, че ще станат свидетели на необикновено приключение – нежна, лирична и изключително фина – по френски – музика, в интерпретацията на един диригент с чувствителност, широка култура, задълбочено вникване, изключителна прецизност. Владимир Бошнаков е много уверен и предава своето вълнение от музиката върху оркестъра по един много интелигентен начин. Води оркестъра „академично” – с дълбок поглед върху заглавието и верността към гения на автора.

Другият невидим за публиката диригент – хормайсторът Младен Станев – и този път заслужава огромни овации за работата си с хора. Хорът, този пети солист в „Ловци на бисери” е ювелирно вграден в творбата – така и се разполага на сцената – плътен, органичен, много пластичен. За последното – ПОЗДРАВЛЕНИЯ, Ромина Славова /пластика/! Хорът имаше превъзходно изпълнени задачи да се движи и танцува в стила на Далечния Изток.

Режисьорът Славчо Николов обединява артисти и хор по един деликатен начин – ненатрапчиво и миротворчески. Никакви сложни, „нерегламентирани” от съдържанието и „извънредни” движения. Без оригиналничене, защото самата опера като музика и сюжет е достатъчно въздействаща. Вярност и преданост на епохата. Музиката и човешките отношения в действието са толкова ярки, че няма нужда да се извеждат извън конкретиката. Режисьорско решение, разчетено като по конец, от което действието тече с лекота и се разгръща с верните внушения.

Стил и прецизност в костюмите и сценографията на ГЕНДОНИ. Магична атмосфера на сцената и идеално изпипани детайли, принтове, приказна лодка /изработка в ателие на Киностудия Бояна/!

За певците само и единствено най-високи думи: Емилия Иванова /сега Терзиева/ – разкошна от първата до последната нота. Изненадващо красив гласово тенор Андреа Фермешану. Брилянтен лиричен баритон – младата звезда Йосиф Славов, достолепен Момчил Миланов.

Огромно браво за цялата отдаденост, с която Снежина Здравкова подготви певци и хор за изпълнението на френски език и направи много добри субтитри на български и английски език!

Нека припомним сюжета: Двама приятели, които любовта към една жена разделя, се събират. И после пак се разделят, защото тази любов отново избухва. Единият се жертва за този, когото жената избира. И загива, саможертвено и осъзнато.

Историята, която се разказва с тези ТРИ изречения, ще чуете и тази вечер на сцената на Операта с втория състав на „Ловци на бисери” – Беса Лугичи, Николай Моцов, Йосиф Славов, Момчил Маринов.

Да им пожелаем успех!

А най-хубавото, което можем да пожелаем на вас за една незабравима петък вечер, е да се оставите да бъдете омагьосани от тази приказна музика и разкошни гласове. Слушайте,четете и си представяйте:

https://www.youtube.com/watch?v=N-WM972T_9M

 

ДУЕТ:

НАДИР

В дъното на светия храм,

украсен с цветя и злато,

една жена се появява!

Струва ми се, че все още я виждам!

Тълпата е в краката ѝ,

гледа я учудено,

и много тихо шепне:

„Вижте, това е богинята,

която в сумрака се изправя

и към нас протяга ръце!”

ЗЮРГА

Воалът ѝ се повдига,

о, видение, о, сън!

Тълпата е на колене!

НАДИР

Очите/погледът ми, уви, я търсят/търси напразно!

ЗЮРГА

Тя побягва!

НАДИР

Тя побягва!

Но в душата ми внезапно

каква особена страст пламва!

ЗЮРГА

Какъв нов огън ме изпепелява!

НАДИР

Ръката ти отблъсква моята ръка!

ЗЮРГА

Твоята ръка отблъсква ръката ми!

НАДИР

В сърцата ни пламва любов,

която ни превръща във врагове!

(Любовта завладява сърцата ни и ни превръща във врагове)

ЗЮРГА

Не, нека нищо не ни разделя!

НАДИР

Не, нищо!

ЗЮРГА И НАДИР

Да се закълнем да останем приятели!

О, да, да се закълнем

да останем приятели!

Да, това е тя! Това е Богинята,

която в този ден идва да ни съюзи и,

верен на своето обещание,

аз искам като брат да те обичам!

Да, това е тя! Това е Богинята,

която в този ден идва да ни съюзи!

Да, да споделим една и съща съдба,

да бъдем заедно (в съюз) до смъртта!

 

Екип на Долап.бг

Снимките са от генералната репетиция на снощния състав