Живописна и фотоизложба „Кукери“ показват непреходния дух на българите

На 21-ви март 2024г., рамките на предстоящите 23-ти маскарадни игри, които ще се проведат навръх Тодоровден – на 23 март 2024 г. в двете фоайета на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, се откриха две изложби – на Надежда Кутева и на Жейна Желева. Г-жа Кутева представя 21 акварела, посветени на кукерите, а г-жа Телева – 34 великолепни фотографии на мигове от маскарадните игри в Стара Загора. Тя съобщи, че цялата колекция подарява на Регионалната библиотека.

За творчеството на двете авторки говори изкуствоведът проф.д-р Марин Добрев:

В рамките на пролетните празници и предстоящите маскарадни игри събира ни една изложба, която носи в себе си духът на българина. Без да бъде разказвателна, без да носи в себе си показването на неща, които мислим че познаваме, тя отива много по-далече от онова, което очите ни виждат. Автори са Надежда Кутева и Жейна Желева – акварели и фотография.

През 2020 г. в Художествената галерия на Стара Загора имаше една картина „Страшният съд“ , която спечели голямата награда на квадриналето „Митовете и легендите на моя народ“. По статут, носителят на голямата награда прави самостоятелна изложба „ Небесни образи“.

Неочаквано за онези, които мислят че познават творчеството на Надежда Кутева, тя беше само с акварели. Надявам се, че тогава много от посетителите разбраха защо тази изложба не се забравя. Защото става дума за онези неща, които не са разказ, а бродене в духа човешки. В онази вселена, която ние българите носим векове наред. Съзнавайки много добре или не чак дотам, тя е ритъмът на нашето дихание. А акварелът прави точно това. Той размива границите, дава възможност да се търси срещата между реалното и иреалното, между митовете и легендите, ритуалите и обичаите. И понеже става дума за това, темата на тази изложба, посветена на маскарадните игри, е още един урок за това, какво ние мислим че знаем и докъде стига нашето познание в един толкова древен ритуал. Защото акварелите на Надежда Кутева не са просто фрагменти от някакъв документ за кукерските игри. Те носят у себе си страстта, ритъма, движението, състоянието на духа на онези, които участват в ритуалите.

Затова в нейните произведения ще видите или пътуване или изгаряне сред ритъма, за който стана дума, или благоволение, или оня бавен и мистичен ритъм на навлизането в онзи отколешен дух, но и още в хармонията с нашия дух.

Повечето от творбите на г-жа Кутева са от различни региони – от Перник, от Ямбол, от Добруджа…Ако акварелите й са от последните две години, считайте че тази тема върви в душата й в продължение на повече от половин век.

Надежда Кутева не е от онези художници, които моментално рисуват случило се нещо през деня. Не, тя черпи своите теми в продължение на десетилетия, влиза в дълбочината на онези ритуали, които всъщност са за онова, което го принася във времето. И ако понякога си задаваме въпроса какво е отсято от вековете, за да стигне до нас, то е точно тази вътрешна, много смислена същност. Ние се дивим на пъстрите костюми, на играта на кукерите, за да стигнем до това тайнство, на това огромно богатство на пътуването между земята и небето…Основното в акварелите на Надежда Кутева е да уловиш ритъма на онова, което носи характера на тайнството.

От друга страна са фотографиите на Жейна Желева. В продължение на 20 години тя минава през всички фестивали, събори, маскарадни игри, не само в Стара Загора, а и в други региони, в които наблюдаваме онова, което наричаме репортерна фотография. Всички вече имаме някакви устройства, с които щракаме каквото ни хареса, но малко са онези, които зад малкото правоъгълниче на обектива , които намират същността на събитието. И ако внимателно разгледате фотографиите на Жейна, вие ще видите нейния стремеж да улови вътрешната страст на хората, които стоят зад маските, техният ритъм дори месеци наред подготовката за този ритуал, тяхната нагласа.

Това, което обединява акварелите на Надежда Кутева и фотографиите на Жейна Желева е желанието да се улови вечното, непреходното в нашата народопсихология. И колкото повече гледаме подобни произведения, толкова повече би трябвало да се стремим да влезем в духа на онова, което е съхранено през вековете“ – каза проф. Добрев.

И двете дами са широко известни със своето изкуство. В продължение на много години Жейна Желева създава фотодокументалистиката на Стара Загора, а Надежда Кутева – хрониката на българите.

Изложбата е впечатляваща. Надявам се много деца, ученици и млади хора да я видят. Да могат да проумеят онова, което се крие зад онова, което мислим че познаваме. Надежда Кутева изказа радостта си да бъде отново в Стара Загора. „Всеки би бил щастлив да представи своя труд в един толкова богат на култура град. Обръщам се към всички организатори с благодарности и най-вече към акад. Крум Георгиев, който е живата енциклопедия на българския фолклор“. Тя уточни, че страстта ѝ към рисуването на кукери е на повече от 30-годишна.

Жейна Желева сподели подробности за подготовката на фотографиите. „Благодаря, че всяка година съм предизвикана да правя такива изложби. Радвам се, че мога да покажа работата си и всички да се насладят на магията на маскарадните игри. Това, че до всяка снимка стои регионът, от който е маската, ме прави истински щастлива, защото знам, че така мога да придам още повече смисъл на снимките“, обясни тя.

Изложбата може да бъде разгледана до 29 март 2024г.

Росица Ранчева