Операта „Ловци на бисери“ е в програмата на Фестивал „Сцена на вековете“

Забележителните хореографии от фолклорен и модерен танц, балет и 3D мапинг с „Огънят на Анадола“ и още вълнуващи спектакли от репертоарите на оперите от Варна, Стара Загора, Русе и Пловдив, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново, Националния музикален театър „Стефан Македонски“, Симфониета Враца и Плевенската филхармония са включени във Фестивала “Сцена на вековете” 2024 г. – 3 програми,3 сцени, 14 заглавия!

На откритата сцена в царския дворец в крепостта Царевец във Велико Търново ще бъдат представени 6 спектакъла, като официалното отриване е на 6 юли с Русенската опера и балета „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин, съобщиха организаторите от община Велико Търново. В основната програма на „Сцена на вековете“ са още концерт-спектакълът по музика на Георги Андреев „Бродове и мостове“ на  ансамбъл „Филип Кутев” и Симфониета – Враца, оперетата „Страната на усмивките“ от Лехар в постановка на великотърновския театър, както и най-новото заглавие от репертоара на Старозагорската опера – „Ловци на бисери“ от Бизе /на 27 юли/. Варненската опера ще се представи с „Летящият холандец“ от Вагнер, а Националният музикален театър гостува с най-новия си мюзикъл „Здравей, как си приятелю“ по музика на Стефан Диомов.

Спектакълът с фолклорен и модерен танц, балет и 3D мапинг на турската трупа „Огънят на Анадола“ ще се играе в летния театър във Велико Търново.

В съпътстващата програма са концертите на маестро Йордан Камджалов и Плевенската филхармония, на Васил Петров и „Симфониета „- Враца, на Пловдивската опера и група „Фондацията“ и на Русенската опера и Рафи Богосян.

Три балетни спектакъла за деца са включени съпътстващата програма „Сцена на вековете – поглед към бъдещето“.

Фестивалът е от 1 юни до 11 септември.

Музикалният форум се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионалния исторически музей и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2024-2025.