Детски кукерски маски украсиха Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Във фоайето на първия етаж на  Регионална библиотека“ Захарий Княжески“- Стара Загора, върху табла е наредена изложба  „Кукерските маски през детските очи“, съобщи за Долап.бг Юлия Славова, учител по изобразително изкуство в СУ „Васил Левски“ и художествен ръководител по приложно изкуство при Център за подпомагане на личностното развитие (ЦПЛР). Аранжирани са 39 маски, изработени от деца, родители и учители от ДГ №1 “Звънче“, ДГ №20 „Мир“, ДГ №34 „Райна Княгиня“, ДГ №58 „Звездица“ и ДГ“1-ви юни“ – с. Ягода и филиал с. Юлиево. Всяка градина участва с различен брой маски. Някои от детските градини ще участват с тези маски на Фестивала на маскарадните игри, който ще се проведе в Стара Загора на 23 март 2024 г. Някои от експонатите са много хубави. Особено това са на децата от село Ягода. Те са изработени много професионално. Използвани са традиционни материали – кожа, плат, вълна, прежда. Има залепени паети, шнурчета и други украшения. Маските, с които децата ще играят, за подготвени за целта. Има и други, които са само като модели.

Изложбата е обогатена и 14 кукерски маски, изработени през 2006 г. от ученици от СУ „Васил Левски“ – Стара Загора. Това показва, че по-големите деца също се справят успешно с тази задача. Това са маски правени действително само от учениците, под ръководството на майстор. С тях децата са участвали на дефилето през 2006 г. Маските са дарени на Етнографския музей при Регионален исторически музей.

Маските, изработени от детските градини са два вида- зооморфни – с елементи на животни и човекоподобни, подсилени с различни елементи, за да бъдат по-страшни. И при едните и при другите целта е уплашат злите сили, да прочистят земята от лошотиите, болестите и неразбориите и да възтържествува доброто.

Според г-жа Юлия Славова, голямо е разнообразието от подредените маски. Има някои интересни идеи, които могат да провокират дори професионалните.

Организацията и аранжировката на експозицията са дело на екипа на Центъра за подкрепа на личностното развитие, със съдействието на Община Стара Загора, Регионалната библиотека – като домакин и организаторите на тазгодишния Фестивал на маскарадните игри, който ще се проведе на 23 март 2024г.

Изложбата може да се разгледа до Благовещение -25 март.

Росица Ранчева