По света има над 300 библиотечни котки, като някои от тях си имат и специална длъжност със съответната „длъжностна характеристика“

Вече всички разбрахме новината за котарака Жоро, който все пак ще остане в библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Искам да поздравя за взетото решение служителите в тази стара и благородна институция! Покрай тази история се зачетох, стана ми интересно откъде идва традицията с библиотечните котки, защото Жорко всъщност не е единственият котарак в библиотека, по света има над 300 библиотечни котета. Има дори страница в Уикипедия, посветена на тях, където ще откриете линкове с най-различни статии и истории за библиотечните котки.

Интересно е, че много от тези пухкави индивиди си имат и официална позиция – така че закупуването на храна и грижите по тях да си влязат в бюджета на библиотеката. А длъжността им се вписва по най-различни начини в документацията на тази сериозна институция. Котката Кузя от библиотеката в Новоросийск например се води направо помощник-библиотекар и получава заплата 30 пакета котешка храна на месец, лакомства и папийонка. Но най ми е любима длъжността БИБЛИОТЕЧЕН ТАЛИСМАН – така е бил вписан известният библиотечен котарак – Дюи от Айова.

Неговата история започва, когато в малка градска библиотека намерили пъхнато в процепа, където се оставят книгите за връщане, съвсем малко котенце и го спасили. Дюи живял в библиотеката цели 19 години, станал любимец на целия град и привлякъл много млади и не толкова млади читатели. На него има посветена книга, в която се разказва как едно малко, изоставено коте може да стане източник на гордост и вдъхновение за цял град.
https://www.amazon.com/…/dp/B005GNJ8ZY/ref=flavorpill0e-20…

Ако обмисляте да си назначите библиотечна котка, това са задълженията, които можете да й възложите – описанието се базира на работата, която Дюи е вършил себеотрицателно по време на дългогодишната си кариера като библиотечен талисман.

1. Да намалява стреса на всички клиенти и служители, които решат да му обърнат внимание.
2. Да седи на входа в 9 сутринта и да поздравява читателите.
3. Да проверява всички кашони, които влизат в библиотеката от съображения за безопасност.
4. Да присъства на оперативките на библиотекарите като официален представител на библиотеката.
5. Да осигурява усмивки на персонала и посетителите, когато най-много се нуждаят от това.
6. Да се катери върху книги и шкафове, докато библиотекари и читатели търсят определено заглавие под него.
7. Да осигурява безплатна национална и световна реклама на библиотеката и да привлича нови читатели като позира за снимки, усмихва се на камерата и като цяло просто е твърде сладък.
8. Да допринася за брутния вътрешен продукт, като изисква само най-скъпата храна и се чумери на всичко не толкова изискано.

Някой ден може да има книга и за Жоро от пловдивската библиотека, но дори да няма, пожелавам му дълъг и щастлив живот, и нека мишка да не смее да припари в НБ „Иван Вазов“!

От Интернет