Стартира Националният конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Стартира Четвъртото издание на националния конкурсБостанско плашило“, организиран от музейЕтър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите. На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музейЕтър“, може да си вземете билет с творческо преживяванеПретвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музейЕтърили да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилототова човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градининякога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашиладефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора;
да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали.
В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби. Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“.
Всички плашила в категорияТрадиционно плашилотрябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век. За категориятаПлашило в пенсияе допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.
Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Тихомир Църов