Стара Загора скърби за духовния баща на нацията

15 март (петък) и 16 март (събота) 2024 г. са Дни на национален траур за отдаване на почит към паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Патриархът почина в нощта на 13 март 2024 г. след продължително боледуване.

Според Правилника за прилагане на Закона за държавния протокол Министерският съвет обявява със свое решение Ден на национален траур. При обявен ден на траур националният флаг на сградите на всички държавни институции се спуска наполовина. В българските дипломатически представителства зад граница се отварят съболезнователни книги. 

В Правилника за прилагане на закона се посочва още, че в Ден на национален траур националните медии променят програмите си в съответствие с изискванията, като отменят увеселителни и неподходящи за случая предавания, и съдействат за осведомяване на населението. Допустимо е на екрана или върху печатните издания да се появи стилизирана траурна лента. Провеждането на предварително организирани официални и светски събития, с изключение на тези от личен характер, следва да бъде съобразено с националния траур, отложено или отменено, пише още в документа. 

По решение на Светия синод днес от 9:00 часа тленните останки на Светейшия патриарх ще бъдат изложени за поклонение в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Утре 16 март (събота) от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тялото на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена. 

Старозагорските миряни питаят особена любов и признателност към духовния баща на нацията. След кончината на дядо Панкратий, от 13 юли 1999 г. до избирането на Галактион за архиерей на Старозагорска епархия, в продължение на повече от три месеца, наставник на овдовялата епархия беше митрополит Неофит, тогава духовен глава на Русенска епархия. Този красив, открит и диалогичен голям Човек, беше отзивчив към всички, ласкав към децата, дълготърпелив към хората, които търсеха неговите съвети и съдействие.

По-късно на 29 и 30 септември 2017 г. Патриархът пристигна в Стара Загора за честване на 50 години от интронизацията на  митрополит Панкратий. Най-напред той отслужи заупокойна молитва на гроба на приснопаметния старозагорски владика Панкратий, който се намира в двора на катедралния храм „Св. Димитър“. Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан произнесе прочувствена реч в памет на своя духовен старец, в която припомни светлата диря, оставена от него като глава на старозагорската епархия. На следващия ден в общинската зала „П.Р.Славейков“, патриарх Неофит откри научната конференция „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“.

По-късно през същата година, патриархът отново посети Стара Загора като домакин на руския патриарх Кирил по повод чествания на Шипка.

На 7 октомври 2018 г. патриарх Неофит отново беше в Стара Загора за честванията на 180- годишнината от рождението на Митрополит Методий Кусев.

В битността си на зам.кмет по култура, образование, младежки и социални дейности г-жа Иванка Сотирова е участвала в посрещането и пребиваването на Патриарха в епархийската столица. Ето какво разказа тя за читателите на Долап.бг:

И трите пъти при посещението на патриарха в Стара Загора, бях много близо до него. Моето първо и най-трайно впечатление е докосването до ръката му. Той имаше топла и мека десница. И до ден днешен с вълнение усещам този първи допир. Когато пристигна първия път в общината, предложих му да се качи с асансьора на втория етаж и да влезе в една от залите да си почине, преди за започне срещата в зала „Славейков“. Той отказа. По коридора минаваха дечица, които имаха участие в началото на конференцията. С особена любов и радост , той погалваше всяко дете, питаше ги нещо, усмихваше им се… И гласът му…Толкова топъл и благ. С много отдаденост и респект общуваше с всички… Изключително скромен, умен  и деликатен човек.

Огромна е загубата ни с кончината на Негово Светейшество. Той беше мъдрец. Всички Човеци имат нужда да ги поучават. Неслучайно осъзнатите хора са ходили толкова много при него.

Бог да Го прости!“ – сподели г-жа Сотирова.

Поклон пред светлата памет на Българския Патриарх Неофит!написаха от Старозагорската опера:

Неговото благо присъствие и думите му са в сърцата ни завинаги.

Остава завинаги и споменът за посещението му в Държавна опера-Стара Загора на 30 септември 2017 г. Негово Светейшество участва в тридневните чествания на 50-та годишнина от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий.

В залата на  Операта се състоя Тържествен концерт с участието на Хор на патриаршеския храм-паметник „Св.Александър Невски“, Хор при храм „Св. св. Кирил и Методий“ – София и Хор на Държавна опера – Стара Загора.

С присъствието си сред нас Патриарх Неофит освети тази сграда и всички в нея с Божието Благословение и Милост!

Светъл път!

От всички нас от Държавна опера-Стара Загора“.

Респект и дълбок поклон и от Редколегията на Долап.бг