„Родени в огъня“-прожекция на документален филм и изпълнение-пърформанс с огън на живо

На 22 март, от 18.00 часа, в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ представят  „Родени в огъня“ – прожекция на документално кино и изпълнение – пърформанс с огън на живо. Филмът проследява  танцово-театралното изкуство с огън в България – един интересен и все още не много познат артистичен формат, определян като танц, пърформънс, театър с огън, цирково изкуство, жонгльорско майсторство или „flow arts”.

Тръгвайки по стъпките на изпълнителите с огън у нас, авторката на „Родени от огъня“ и снимачният екип, се опитват да отговорят на въпроса на какво се дължи въздействието и почти хипнотичния ефект на това изкуство върху публиката.

След своятa премиера в рамките на Международния филмов фестивал “ Master of arts“, множеството успешни участия на престижни кино форуми и наградата за дебют в документалното кино „Златен Ритон“ ’22 (фестивал за българско документално и анимационно кино), „Родени от огъня“ се завръща за предстоящия сезон  2024. До момента той получи горещ отклик от страна на публиките в София, Варна, Бургас и Пловдив, а и в Стара Загора.

Специално след прожекцията е предвидена среща и отворена дискусия с режисьорката Саша Хаджиева. Зрителите ще имат възможност да зададат своите въпроси, да се запознаят с вълнуващи детайли „от кухнята“ и най-вече да се насладят на изпълнение-пърформанс с огън на живо на терасата на библиотеката. Входът е свободен.

„Документирахме работата на над 30 артисти, някои от които се изявяват като индивидуални изпълнители, а други са част от различни артистични формации. Показваме спиращи дъха танцови кадри и представления, акцентираме върху различни стилове и естетика на работа, върху вдъхновенията и вълненията на хората, стоящи зад тях. Извървеният път е уникален за всеки един.“, казва авторката на лентата.

В своя документален филм тя събира историите на артистите в серия откровени интервюта и изгражда един различен, артистичен и многопластов свят, който е представен чрез зашеметяващите визуално кадри на оператора Румен Василев и запомнящата се музика на композитора Климен Дичев. Огънят от своя страна е своеобразна метафора на свободата, средство за изразяване на емоция и предаване на послания, път към себе си, начин да се предизвикаш и надскочиш.

Трейлъра може да гледате тук: https://youtu.be/3gZlVQfdXpE