Младите старозагорски учени честваха рождения ден на числото 3.14

За да отбележат подобаващо 14 март – Световният ден на числото 3.14 (ПИ) , младите омбудсмани на Стара Загора Валентин Глушков и Станимир Тодоров, както и съветниците им и най-вече с помощта на омбудсмана на Стара Загора г-жа Иванка Сотирова организираха уникален празник на младата научна ученическа мисъл. Фоайетата на първия етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, както и салона се оказаха недостатъчни, да са се разположат представители на различни училища, да направят своите презентации, да рекламират училищата си и научните дейности, които се извършват там.

Комендант на голямото научно STEM- събитие е младият омбудсман Валентин Глушков.“

Фоайето е разделено условно на три къта:Информатика и информационна технологии, природни науки – разделени на биология и химия, и третият – математика, физика и астрономия.- Обясни за Долап.бг Валентин.- Участват много училища от Стара Загора. Могат да се видят иновативните методи, които вече присъстват в учебните програми. Това са 3D принтери, електронното обучение, снимачна техника по химия и биология, с която се принтират органи, транспортни вериги, ДНК и др. В повечето училища се произвеждат сапуни, с което се доказва че химията е интересна и полезна; В СУ „Иван Вазов“ се работи активно по здравословния начин на живот и развитие на аква пониката. По физика има различни кранове с водно налягане. Въпреки „сухотата“ си, математиката е представена по много интересен начин с различни макети, които за да се реализират са нужни математически изчисления“.

Според Валентин повечето от учениците представят проектите си от Националната олимпиада по Информационни технологии. Това е предизвикателство към държавата, която да се поучи от младите научни таланти и да се прилагат в по-голям мащаб.

На първата станция беше екипът на СУ „Иван Вазов“ начело с директора г-н Динко Цвятков.

Зорница Свиркарова, Мадлен Чалгаджиян, Станислав Делев и Пламен Панайотов представиха проекта за индекс на телесна маса, храната и и популяризиране на здравословния начин на живот, сред младите хора, поставяйки акцент върху рисковите за здравето фактори. Другият проект е -за аква поника. Момчетата обясниха, че намерението е в „Иван Вазов“ да се направи малка градина, в която да се провежда обучение за по аква поника. Чрез въвеждането й се намалява въглеродния отпечатък, и продуктите са максимално чисти. Тъй като това е затворен цикъл, водата се „върти“ многократно и не се налага да се използва повече вода. Така се икономисва водата и остава чистена, в която се отглеждат риби.

Проектът, по който се работи в СУ „Иван Вазов“ от няколко години е „Зелени заедно раSTEM”, т.е. STEM – центърът е място, където се раждат и реализират иновативните научни знания. На станцията всеки желаещ можеше да провери индексът на телесната си маса. Пак тям в буркани бяха поставени проби за колко време може да се разградят в природата използваните книжни носни кърпички, които се разграждат за около 1 година, докато кофичката от кисело мляко може би ще се разгради след 100 (сто) години. Какъв по-хубав пример за опазване на околната среда!

Основно училище „Самара“ демонстрира правенето на сапун от растителни мазнини и натриева основа. „Разтопяваме, ароматизираме, оцветяваме, поставяме сапунчетата в различни калъпи и …подаряваме“- казаха младите химици. Това се изучава в часовете по химия за дейността на натриевата основа.

Следваща ми спирка беше пред щанда на II ОУ „П.Р.Славейков“. Две много симпатични малки госпожици Катрин и Ина представиха част от макетите, направени за домашна по биология в раздел мешести и червеи. Проектите са изцяло с рециклирани материали: медузи, червеи и корали, абсолютно биологична ферма по екостандарти, „въоръжена“ с еко панели; Специална къщичка за рециклиране, капково напояване, кладенче за вода…

В дъното на западното фоайе беше масата на екипа на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“.

Тук са показани 3D моделирани предмети – дракони, овца, логото на гимназията, ключодържател с логото на гимназията, октоподчета и пр. Има видеокадри за принтирането им. Моделите са правени в клуба на училището. Има и клуб, в който се обучават по програмиране на Пайтън.

В източното фоайе беше се разположил кабинетът по природни науки в две направления – забавна астрономия и млад експериментатор. На голямо табло бяха показани снимки на всичко в космоса, реализирано благодарение на числото ПИ.

В 11:00 ч. в салона започна „спектакъл“ от осмокласниците на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, които честитиха 4000-ия рожден ден на числото 3.14 на английски, френски и немски език със забавни игри и викторини, остроумни задачи; Разказаха за Алберт Айнщайн и Франсоа Виет; Появи се и самият Рене Декарт , живял през 16 век, който по много оригинален начин се представи. В края на представлението се осъществи контакт с изкуствения интелект, койт0 отговори на въпроси на публиката.

След това се представиха от ППМГ „Гео Милев“ – паралелките по биология. Проведе се и урок по кибер сигурност и изкуствен интелект. Клубът по роботика от Математическата представи създадените от него иновативните кошчета.

Както вече уведомихме нашите читатели целият месец март 2024 г. омбудсманите посветиха на науката. Първата проява беше посветена на хуманитарните науки. Въпреки че младите хора са насочени повече към STEM- направленията, включиха се много училища. Различните езици бяха представени по иновативен начин. На китайски език всеки можеше да получи името си; Разгадаваха се кръстословици с популярни английски, немски и френски думи; Присъстваха и английски традиционни ястия с дегустация. В българския кът се разгадават различни книги, изучени в училище с емутикони и цитати от книгите. На глаголическо писмо всеки можеше да напише името си.

Предстояща е третата седмица, посветена на изкуствата и спорта. Тя ще се проведе на 23 март 2024 г. от 10:00 ч. Отново в Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Росица Ранчева