Нов талант изгря на палитрата на изобразителното изкуство

Фоайетата на НЧ „Св. Климент Охридски 1858“- Стара Загора са място за екпониране на творбите на художници, малки и големи…Много често тук излагат творби, малките художници от ШИИ „Зографче“, които отразяват с четка и багри вълненията си за сезона или празниците в него …

Друг път пък намират смелост млади автори да наредят първите си произведения и да преодолеят респекта на „сценичната треска“, която е толкова характерна за това първо явяване пред публика…

От 9-ти март 2024г. във фоайето беше наредена изложа на Гергана Бачевска…Беше събота – почивен ден за екипа от читалището и в същото време Задушница…

В понеделник всички сме на работа и …Изненада!

Бяхме много впечатлени от новия интериор на фоайето…Колегите идваха, разглеждаха…коментираха и всички до един бяха единодушни : Тук беше се появил талант, който заслужава аплодисменти!

Картините бяха със собствен почерк и колорит. В редицата имаше и акварели – нежни , ефирни и експресивни!

Авторката – млад човек, който в професионалното си израстване нямаше и помен от някакво художническо образование. Но в един момент беше отговорила на повика на сърцето си и беше дала простор на копнежа и дарованието си. Сега всички гледаме и се радваме на тези очарователни следи, които сърцето й е подсказвало, за да оставя красивата диря на четката…

Коя е Гергана Бачевска (запомнете това име) ?

Родена е в гр. Угърчин. Завършила е ГЧЕ „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч; В Стара Загора се озовава във Ветеринарномедицински факултет към Тракийски университет. По-късно във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и ето я – учител по биология!

Но талантът е бодил. Той не те оставя ни денем ни нощем. Дойде ли му времето от сън ще те събуди и ще те тласка към ония омайни брегове, в които е скътан меракът!

В момента тя се обучава в онлайн курс „Mastery Program“ към Milan Art Institute.

Учител е в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“, с. Ръжена.

Участвала е в една благотворителна изложба в подкрепа на Самарянска къща под надслов „Заедно правим добро“.

Майка й е медицинска сестра, баща й шофьор. Чичото на майка й, Йордан Краев с псевдоним Сираков, е бил самоук художник, който е живял и творил през по-голямата част от живота си в гр. Провадия.

За корена на своя талант ни разказва още:“Бабите ми  ми оставят ракла с ръчно тъкани черги, китеници, носии.

В Стара Загора обучението ми в Тракийския университет ме срещна със съпруга ми и така замених града на цъфналите люляци с града на липите. Съпругът ми е преподавател в Аграрен факултет към Тракийски университет.

Майка съм на две деца. По време на второто майчинството създадох картините включени в изложбата. Рисувам от дете. Имах прекрасен учител по изобразително изкуство в родния ми град Угърчин, който вярваше, че всяко дете трябва поне да опита да се потопи в магията на рисуването. Но желанието на семейството ми да има лекар в рода ме доведе в Стара Загора, за да уча ветеринарна медицина. През 2019 г. преоткрих страстта си към рисуването и през 2023 г. реших да се запиша в онлайн курс „Mastery Program“ към Milan Art Institute.

Работя с акварел, акрил, масло, сух пастел, маслен пастел, но обичам да смесвам материали. Най-много обичам акварела. Харесва ми това, че е непредвидим, своенравен дори“.

Не мога да й се нарадвам – толкова много има в това младо момиче и талант и мечта, и копнеж, и усет към красивото…Ако влезете във фоайето на читалището всичката тази хубост ще ви посрещне. Заповядайте!

Гинка Михайлова