Световен ден за борба с глаукомата отбелязваме днес

На 12 март отбелязваме Световния ден за борба с глаукомата по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA). През 2008 г. за първи път е отбелязва на 6 март, а от 2010 се отбелязва на 12 март.

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. В много случаи тя протича напълно без симптоми и се диагностицира твърде късно. Повече от половината болни пациенти не знаят, че са заболели и не се лекуват. Ако се открие навреме и се провежда лечение зрението може да бъде запазено. Именно това е целта на безплатния скрининг, чрез който всеки може да провери своето вътреочно налягане и състоянието на зрителния нерв.

Глаукомата е заболяване, което без лечение води до слепота, следствие от клетъчната смърт на нервни клетки и увреждане на оптичния нерв. Слепотата е необратима, защото умира зрителният нерв, който не може да бъде възстановен.

Пациентите, страдащи от глаукома, нямат симптоми и не осъзнават в продължение на много време, че загубват зрението си. Зрителната острота се запазва за дълго време, докато уврежданията на зрителния нерв междувременно прогресират. Зрителният дефект се осъзнава от пациента едва след като загине 40% от оптичния нерв – тогава вече заболяването е в напреднал стадий. Ето защо са много важни периодичните прегледи при очен специалист. Ранното откриване на заболяването и съвременното лечение могат да спасят зрението.

Застрашени от глаукома са хора, чиято професионална дейност е свързана с дълго стоене пред компютър или с физически труд и напрежение.

Профилактиката на глаукомата не съществува и хората страдащи от заболяването, често нямат симптоми, докато уврежданията на зрителния нерв не прогресират.

Наричат я „тихият крадец” защото може да открадне съвсем незабележимо 90% от зрението. Как е възможно ли? В задната част на окото се намира т.н. сляпо петно. На това място в ретината нервните влакна се събират за да формират зрителния нерв. Сляпото петно няма светлочувствителни клетки, но , благодарение способността на мозъка да „дорисува картината”, ние я виждаме в нейната цялост. Точно тези довършителни работи на мозъка не ни позволяват да забележим рано симптомите на глаукомата. През това време тя постепенно и неусетно поразява оптичния нерв.