Чудомирови празници ‘2024 започват в Казанлък

Млади таланти представят съвременните нашенци

В 30-те Чудомирови празници в Казанлък са включени 29 събития, които ще се проведат в седмицата от 25 март до 1 април 2024 г. Осем театрални спектакъла, пет от които са по текстове на Чудомир, представяне на пет книги, концерти, изложби, конкурси – всичко това ще бъде в седмицата, посветена на Димитър Чорбаджийски –Чудомир. Една интересна инициатива са подели от Художествената гимназия в Казанлък – ученици ще подредят изложба на съвременните нашенци. По думите на директора на Литературно-художествен музей „Чудомир“ младите художници са рисували на местата, където Чудомир е обичал да ходи и да наблюдава живота – на пазара, в кафенето. Тази изложба ще бъде открита на 26 март.
Наградата “Чудомир” за къс хумористичен разказ на едноименната фондация и на вестник “Стършел” очаква своя 55-и носител. За 21-ви път ще се проведе конкурсът “Комедийният хит на сезона”.
В богатата театрална програма са включени моноспектакълът “Нашенец” на Мариус Куркински, “Кино Чехов” на Общински театър “Любомир Кабакчиев”, моноспектакълът на Иванка Шикерова “Провинциални истории”, “Провинциалисти” на Сатиричния театър “П. К. Яворов” към читалище “Отец Паисий” в Сандански, постановката “Докато смъртта ни раздели” с участието на Нона Йотова, Роси Русева, Робин Кафалиев, Любомир Фъргов, спектакълът “Вечеря за глупаци” на Драматично-кукления театър “Иван Димов” – Хасково. В последния ден на празниците ще бъде представена постановката “За ЧУДОиМИР” на университетския театър при Нов български университет.
Мира Добрева, Георги Тошев, проф. Алберт Бенбасат, проф. Петър Стоянович, Боян Боев са авторите, които ще представят своите най-нови книги в Казанлък.
Интересно е международното участие в празниците. Специален гост е Хуан Гарсия, изпълнителен секретар на университета “Алкада де Енарес” и директор на института за хумор “Кеведо” от Испания, като изложбата от карикатури е на тема „Дон Кихот и Санчо Панса“.
Концерти, научна конференция, срещи и лекции допълват празничната палитра. А изложбата „Оживелите нашенци“, която е съвременна аудио-визуализация на Чудомировите герои, ще гостува на редица български градове в дните от 25 март до 1 април.
За театралните постановки продажбата на билети започва на 8 март 2024 година от 9.00 часа в Културно-информационния център на ул. „Искра“ 4. По думите на председателя на фондация „Чудомир“ Борис Кърчев, цената е от 10 до 40 лева.