Всяко новородено бебе във Финландия получава специален подарък

Новородените във Финландия получават от държавата по една кутия. Тя е подарък за всеки нов член в семейството. На пръв поглед това е една най-обикновена картонена кутия, вярно, украсена със сладки патенца или меченца, но все пак това е само една картонена кутия. Но за повечето финландски родители тя е от съществено значение.
Във Финландия наричат тези кутии „майчински пакети“.
Кутията включва разнообразие от най-необходимите детски артикули в неутрални цветове. Това са дрешки, спално бельо, памперси, кърпи и детски аксесоари, необходими от първия ден на живота на новороденото. Наред с това, в кутията за бебето има матраче, което след като от нея се извадят принадлежностите, може да се постеле и кутията да се трансформира в бебешко кошче, което е напълно достатъчно и удобно за първите месеци.
Днес Финландия е една от малкото страни в света, с най-добре развита политика по отношение на грижите за майките и майчинството. Вероятно затова финландските майки, а и техните бебета са едни от най-спокойните и щастливи в света. Мнозина от тях посочват като причина за това грижата на държавата към тях и, разбира се, кутията, тъй като тя съществено облекчава семейния бюджет.
Източник: global.aplus.com