Утре са Месните Заговезни

Утре , 10 март 2024 г., според църковния канон се отбелязва Неделя Месопустна или Месни Заговезни. С тях се поставя началото на Великденските пости. На трапезата трябва да присъстват само месни ястия.

Месни Заговезни винаги се отбелязват точно 8 седмици преди Великден. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.

Според традицията месо се яде за последно до настъпването на Възкресение Христово. На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени.

Името на празника идва от традиционната вечеря на Месни Заговезни, която трябва да включва само месни ястия. Според народния обред в този ден младоженците трябва да посетят кръстниците си и родителите на булката, като им занесат дарове от варена кокошка, обреден хляб и вино.

Традиционните ястия за Месни Заговезни са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с мас и баница с месо.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница и през нея до следващата неделя, когато са Сирни Заговезни, може да се ядат млечни продукти и яйца.

Едно от задължителните ястия за Месни Заговезни е баницата с мас, която е типична за зимния сезон.

За да я приготвите, ще са ви необходими 400 г брашно тип 500, 250 г краве сирене, 8 с.л. мас, 120 г масло, 200 мл вода, 3 яйца, 20 мл олио, две трети супени лъжици оцет, 1 ч.л. сол и половин чаена лъжица сода бикарбонат.

Първо се замесва тестото с водата, брашното, солта, содата, олиото и оцета. След това тестото се разделя на 8 топки, всяка от което се разточва на тънка кора.

Корите се намазват с мас и се нареждат една върху друга. След това тестото се разделя на две части като първата се разточва намазва се с мас, сгъва се на две и пак се намазва, докато тестото отново не заприлича на топка. Същото се прави и с втората част на тестото.

Двете топки трябва да престоят в хладилник около 3 часа. След това първата топка се разточва с размерите на тавата, в която ще бъде баницата. Поставя се в съда, а отгоре се поръсва със сиренето и яйцата.

Сместа се покрива с втората кора и се залива с разтопеното масло, след което се разрязва и се пече в силно загрята фурна.

Тези две седмици са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в почти всички древни култури, като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека вкопчил се в материалното, като надмощие над желанията и страстите. Едно себеосъзнаване за постоянния ни копнеж, за мястото ни в духовното ни развитие.
Благи манджи и леки пости!

Долап.бг