Изложба – вдъхновение на скулптора Александър Козаров показват в Художествена галерия – Стара Загора

На 6 март 2024 г. в западната зала на Художествена галерия – Стара Загора, беше открита изложбата „Митичност”, посветена на 70 години от рождението на старозагорския скулптор Александър Козаров (1954-2000). В нея са представени 34 творби малка пластика и релефи, изпълнени в бронз, както и 24 рисунки и скици.

Поради своя ретроспективен характер, в изложбата се проследяват основните етапи в творчеството на скулптора, а вниманието е насочено към разкриване на неговите пластични и тематични търсения.

Откриваме изложба „Митичност“ посветена на 70 – годишнината от рождението на скулптора Александър Козаров – каза в началото на събитието изкуствоведът д-р Катя Тинева- Гюрковска, директор на галерията.- Благодарение на нея, тя ще върне във времето спомените на онези, които са го познавали или са работили с него. За онези, които не са го познавали, в това число за съжаление и аз, това е изложба, която вдъхновява. Може би това е истинско вдъхновение за всеки човек, особено за младите. Чрез неговите произведения можем да се докоснем до паметта на времето, до вечните неща, до безкрайността, да разберем за кръговрата на живота, за всичко, което е от сътворението на света до ХХ век, онова което Александър Козаров е вложил във всяка своя работа; Да съпреживеем по един или друг начин всяка негова скица, рисунка, ескиз от най-малкия до онова, което той е сглобил в големи красиви композиции. Те ни разказват изключително много през митовете и легендите, през притчите, които ни провокират да преживеем културните пластове на времето, през всичките епохи да преминем, благодарение на неговите творби“.

Д-р Тинева припомни, че скулптурата е специално изкуство. Чрез неговия пластичен език и пространството се създават представените релефи, от които сякаш фигурите ще излязат и са част между триизмерното и двуизмерното. Козаров има таланта и създава тези динамични елементи, които променят изцяло пластичната същност на произведението, пресъздават онова, на което трудно може да се намери образ – утрото, деня, нощта…Всички тези събрани елементи в крайна сметка са онзи същностен пластичен образ, който ни говори и е толкова вдъхновяващ.

В продължение на няколко месеца ние старателно събирахме оцелелите произведения на Козаров. Изключително и сърдечно съм благодарна на галериите в Раднево и Димитровград, Музей „Дом на хумора и сатирата” в Габрово, частни колекции. Радостни сме, че в нашия фонд „Скулптура” също имаме негови произведения. Сърдечно благодаря на семейството на Александър Козаров, на негови приятели, специално на неговия син Иво, на съпругата на художника, които ни съдействаха изключително много, защото без тях, нямаше да се случи тази изложба. Те предоставиха рисунките и с това ни помогнаха да сглобим образа на художника и да го представим такъв е бил всъщност“- каза директорът на Художествената галерия.

От името на семейството съпругата на Александър Козаров благодари преди всичко на екипа на Художествената галерия. „За семейството ни е много важно да се споменава името на Сашо. Благодаря на приятелите и на колегите му, с които събрахме това, което беше останало в ателието му и го доведоха до този вид. Благодаря и на всички, които с присъствието си уважихте паметта на Сашо“, каза г-жа Козарова.

Благодаря на екипа на Художествената галерия, защото упорито, всички заедно работехме за тази изложба- Илия Владимиров, Пламен Кирилов, Росица Шидерова, Миглена Колева, Джулиана Вутова. Абсолютно всички бяхме част от целия процес- каза д-р Тинева- Благодарим на проф.Марин Добрев. Искаме да вървим по неговия път и да надграждаме постигнатото от него. Това, което той е написал за Александър Козаров е изключително ценно. Извадили сме на показ много кратка негова сентенция, в която сякаш е казано абсолютно всичко“.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 31 март.

Александър Козаров е роден през 1954 година в Карнобат, но неговият житейски път още от най-ранни години е свързан с град Стара Загора. През 1974 година завършва Техникум по керамика в град Троян (Национално училище за приложни изкуства) и продължава своето обучение с вече формиран интерес към скулптурата във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”, където се дипломира през 1983 година. Работи като реставратор в Регионален историческия музей – Стара Загора до края на своя живот. През 80-те и 90-те години на 20 век участва активно в национални и международни скулптурни форуми, от които е носител на редица номинации и награди за своите творби. Неговите произведения насочват към човешката природа и закодираната памет на времето. В тях откриваме вечните символи от древността, които преминават през античността, християнството и достигат до съвремието. Със своето творчество Александър Козаров допринася за развитието на съвременното българско пластично изкуство.

Росица Ранчева