Българският фолклор омагьоса петокласници от СУ „Иван Вазов“- Стара Загора

Безспорна истина е, че българският фолклор е магия. Магия, която пленява всеки докоснал се до него. Истински омагьосани от звуците на народните инструменти бяха и петокласниците от СУ “Иван Вазов“ гр. Стара Загора тази седмица.

В час по музика те имаха възможност да „черпят от извора“. Запознаха се с устройството на всеки един от народните инструменти, разбраха от какви материали се изработват, чуха характерните им тембри „ на живо“.

Всичко това се случи благодарение на музикантите от оркестъра при Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858г“ гр. Стара Загора . В лицето на г-жа Гинка Михайлова учениците имаха и чудесен разказвач, който по интересен начин им припомни колко уникален и ценен е нашият фолклор и колко важно е да го пазим и предаваме.

В този необичаен и различен за учениците час никой не скуча. Някои тях опитаха да свирят на инструмент, други тропнаха ръченица, но накрая всички заедно, съвсем непринудено запяха любими народни песни под съпровода на музикантите от битовия оркестър – Марко Марков /кавал/, Георги Кръстев /гайда/, доктор Пейо Пеев/ гъдулка/, Цветан Минчев /тамбура/ и Евгени Марков /тъпан/.

Ученици и професионалисти – заедно, защото заедно можем повече. Фолклорът е магия, която има силата да обединява, а „Съединението прави силата“.

Динко Цвятков

директор на СУ „Иван Вазов“