Уникален Панаир на науката и изкуствата спретна ГПЧЕ „Ромен Ролан“

На 6 март 2024г. в Гимназията за преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) “Ромен Ролан“ Стара Загора се проведе традиционният „Панаир на науката и на изкуствата“. Тази година беше неговото 17-то издание – все по-мащабно, все по- атрактивно, все по-невероятни реализирани идеи, предизвикващо все по-голям интерес.

Над 40 бяха обявените събития, разположени в цялото училище – стаи, коридори, фоайета. Подробни афиши показваха къде какво се случва.

Антрето на официални вход беше заето от десетина и повече маси, край които се водеха ожесточени шах-матни битки.

Привлече ме шумотевицата и препълнената с възбудени участници 105 стая на 8 „а“ клас с класен ръководител г-жа Мима Бакоева. Оказа се, че тази голяма предана дама на знанието има рожден ден. Честитим й го с най-най-добри благопожелания.

Още на вратата имаше няколко плаката за известни жени. Оказа се, че избраната тема от осмокласниците е „Жените“. Върху масите имаше изписани цитати от известни жени, които желаещите да пробват знанията си, трябваше да познаят кой цитат от коя жена е и по няколко думи за тях; Трябваше да пишат стихотворения от пет стиха (стих – част от лирическо произведение, разположено на един ред) посветени на майка, баба, сестра; Трябваше да избират по 10 карти и да пишат истории, пак посветени на жената; На канадската авторка Рупи Кор имаше извадени стихотворения, от които трябваше да се избере едно и да се нарисуват. Имаше и въпроси и отговори, свързани с майката и семейството – помагат ли вкъщи, често ли посещават баба си и пр. И накрая на картата на Англия да покажат дали знаят всички части на Великобритания и на Ирландия.

Пак в 8 „а“ беше разположено изложението на Клуба по здравословно хранене и готвене, ръководен от г-жа Бакоева. На голяма маса бяха сервирани всевъзможни вегански и вегетариански вкуснотийки, дело на младите сладкарите. Рецептите за направата им бяха описани в импровизирана книга. След като се напълни с още пробвани рецепти, вероятно книгата ще бъде двуезично издадена за широко ползване.

Предлаганият асортимент с дегустация беше лимонов кейк, овесени бисквити с банан, кокосови стърготини и шоколад, типичните английски курабийки „Кон“- със стафиди, сервират се с гъст сметанов крем със сладко от ягоди, брауни от фурми, фъстъчено масло и кокос, овесени бисквити от лешници, слънчогледови семена, овесени ядки, агаби сироп , шоколадова паста, сусамов тахан, какао и пакетче ванилия и съвсем малко масло. Освен практически занимания, в Здравословния клуб се провеждат лекции и беседи за здравословния начин на живот и пр. Постоянното присъствие на участниците в здравословния клуб са 14-15 нахъсени момчета и момичета.

Другата ми спирка беше в западния край на фоайето на втория етаж. Пресиана Делиева от 10 клас е заместник председател на Ученическия съвет. Ето какво сподели за Долап.бг очарователната госпожица:
„Ние от Ученическия съвет организираме различни инициативи, благотворителни базари, дни на дарителството, дни като днешния на отворените врати, на благодарността, на доброволчеството. Заедно с други организации допринасяме училището ни да бъде по-забавно, а всъщност за развиваме многопосочно
и себе си. Една от нашите инициативи днес е „Мини шеметна надпревара“. Всяка година провеждаме Голяма шеметна надпревара. Тя винаги започва от училище. Различните отбори получават загадки и препратки, които да ги насочват към различни забележителни места в града . Там трябва да изпълняват предизвикателства до финала. Събитието е със състезателен характер и винаги има награда за победителите. Мини шеметната надпревара е само в училище. Учениците обикалят от кабинет на кабинет и също трябва да изпълняват различни предизвикателства, да разгадават препратки, за да разберат до кой кабинет трябва да стигнат“.

Играта, предложена от Ученическия съвет е, участниците в нея да свързват снимки с различни дни и инициативи, организирани през изминалите години.

В деня на отворените врати Еко клубът „Приятели на водата“ представя най-добрите и значими реализирани проекти през последните години, сподели Лидия.- Показваме макети изработени от ученици на „Чудните мостове“, на „Дяволския мост“, на Кръговрата на водата, в който са включени, както самият кръговрат, така и подземните води, които също са важни. Във Водната лаборатория изследваме PH-то на водата и се правят различни опити с други, съединения, които се смесват. Предлагаме географски казус, който представя Реката на живота във всеки миг от ежедневието ни…Има още голяма тематична кръстословица, екологично колело, загадки, поднесени атрактивно и др“.

Екоклубът „Приятели на водата“ е част от Младежки воден парламент, Сияна е вице президент на Младежки воден парламент Еколозите участват в парламентарните сесии, в нов проект съдиха дръвчета в Гълъбово…Предстои тези дни да участват в направата на къщички за птиците на Бедечка и др.

Участниците в Еко клуба тази година са 26 момичета и момчета.

Тази година нашият „Панаир на науката и изкуствата“ организираме за 17 – ти път. Надграждаме го, разширяваме го, ангажираме почти всички ученици от всички класове, каза директорът на гимназията Теодора Николова.- Радостен факт е, че имаме външни организации, които искат да се включат в нашето събитие. Те стават все повече и все по-различни. Някои са традиционни, други – нови. Поканили сме Международния младежки център, Зелени балкани, Регионална здравна инспекция, Български младежки червен кръст, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и др.

Целта на „Панаира на науката и изкуството е нашите ученици да осъзнаят, че не винаги уроците са скучни. Напротив те не само могат да бъдат интересни, но и могат да правят много неща за другите, на база на наученото. Например участниците в Клуба по информатика и информационни технологии, които учат някакви кодове и които на мене ми изглеждат много сухи, днес изненадват с интересни игри за компютри; как да си познаваш регистрационния номер, от коя област е, нещо свързано с ЕГН…Те са измислили кода, разбира се с помощта на учителя, който създава най-интересни игри като например Судоку…“

Г-жа Николова сподели бегли впечатления от някои посетени зали. В кабинета по химия темата е търсене на непознато вещество. Всеки получава в епруветка бяло прозрачно вещество , минава през различни пунктове, където с пипетка капва от някакво непознато вещество. Наблюдава каква химическа реакция се получава и накрая попълва таблица с резултата. Ако има синя утайка, записваш– синя утайка, ако е бяла и т.н. Накрая по тези показатели ученикът узнава какво е държал и какви химични реакции са станали в неговата епруветка.

В Литературния клуб се сглобява пъзел на български поети и революционери; Съчетава се произведение и автори; Трябва да се познае откъс произведение на българска класика…

Към края на празника , бумът на деня, беше караоке с най-много участници.

Във втората част на деня Панаирът беше атакуван от седмокласници от всички градски училища, много от които вероятно ще бъдат „зайците“ в ГПЧЕ „Ромен Ролан“ за новата учебна година.

Росица Ранчева