Фирма „Пиперони“ ООД направи незабравим празника на Баба Марта в старозагорския квартал Акарджа

Този весел февруари ни подмами с топло време, слънце и усещане за пролет. Бяхме въодушевени и изляхме цялата слънчева светлина на сърцата си в неспирни търсения и проекти. Наближаваше краят на високосния месец на 2024 г. и с това идваше времето на пъстрата бяла и червена гиздосия!

Как да празнуваме така, че всички да са част от събитието?!

Провокацията дойде неочаквано от най-неочакваната посока – от дарител!

Фирмата, с чиято помощ украсихме коледна елха пред нашето читалище „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора, сега ни попита няма ли да украсим с мартеница някое дърво или сградата!? Фирма „Пиперони“ ни предлагаше и помощ и идея!!! Кой да се надява! Вече достатъчно бяхме се възползвали от щедростта им! Замислихме се – интересно предложение изпуска ли се такъв шанс. И се огледахме къде и как да стане. Погледът ни се спря на кичестия и столоват клен в съседство до нас …

Преди да е напъпил, преди да е пуснал соковете си, кленът ни предлагаше щедро богатата си кичеста корона от клони за украса с мартенички…, които ще сътворим с деца, приятели, малки и големи и още по-големи момичета и момчета…

По традиция в календара предвиждахме от 26-ти февруари до 01-и март всеки ден да организираме открито ателие – работилничка на Баба Марта ….Всеки ден при нас запристигаха доброволци. Обучението ставаше в движение, защото всички възприемаха бързо и със сърце се включваха в предприятието ни.

Включиха се много жени от Дамски клуб „Райна Княгиня“.

А след тях веднага дойдоха учителките, някои от които с опит и сръчности. Те работеха всеки ден на смени. Радваха се от сърце, че мартеничките се получават и в същото време гледаха това да има своите достойнства като красота, финес и традиционни качества… Всеки ден имаше работилница от клуба на учителите-ветерани …. Мария Боева, Гинка Колева, Иванка Бонева, Стефка Николова, Ганка Войнова,, Мария Трандева, Бонка Караиванова, Красимира Банова, Златка Славова, Йорданка Костова, Сирма Славова, Стоянка Михова и Димитрина Георгиева .

Първото ателие го ситуирахме във входното фоайе. Трябваше ни пространство да разкроим материала и да има къде да работят Снежка, Пламенка, Петя Славова, Милена Василева, по някое време се включи и Петя Бакалска, Стоянка Славилова…Един кроеше материал от големия топ, друг режеше, червеното влакно, трети режеше мартеницата…След това всички сглобявахме голямата мартеница и връзвахме бухнали топки от бяло и червено…

На другия ден се включиха участничките в дамски клуб „Райна Княгиня“. За един – два часа те навързаха над 300 малки мартенички за дечицата….Беше приятно и забавно. Жените с удоволствие изработваха детайлите, а след това сглобяваха цялата мартеничка…

Седмицата навлизаше в средата си, а с това все повече се приближавахме към датата 1-и март !

Вечерта, преди празника преброихме над 150 големи мартеници и за участниците в празника и за детското парти в събота – 890 мартенички за ръчичка!

От тях отделихме за декорация в читалището, на входа, а г-жа Милена Василева изработи прекрасна мартеница-сувенир от две декорирани метли, които аранжирахме в единия край на фасадата…Мисля, че доста смело заявихме собствените си представи за автентична българска мартеница току над главите на търговците на мартеници, които оформяха пазара на мартенички пред входа на читалището …

Рано сутринта на 1-ви март припрени и притеснени се подготвяхме да посрещнем останалите участници. Първи пристигна Петьо Петков с вишката на фирма „Пиперони“…Предните дни бяхме информирали Общината, бяхме потърсили подкрепата на РУ на МВР, които дойдоха и отцепиха района, за да може голямата кола да има място за паркиране и движение…Веско постави апаратурата с озвучаването, а г-н Герлимов организираше и координираше всичко това.

За съжаление времето не беше с нас .От вчерашния топъл февруари не бе останало и следа – студено, мрачно, зъзнещо..Но въпреки това точно в 11:00 часа пристигнаха децата от детска градина №7 „Светулка“, водени от учителките и г-жа Момчева, веднага се появи и Баба Марта, придружена от четири помощнички . Двете й помагаха с големия чувал с мартеници, другите две помощнички завързваха мартеничка на всяко дете. Преди да започнем си направихме с Баба Марта снимка за спомен…Еех, че хубавооо!

Децата си взеха по една от големите мартеници и започнаха да ги подават на Баба Марта, която вече се беше качила на коша на вишката…След това стрелата бавно се заиздига нагоре Децата махаха с ръчички, гледайки как техните мартенички ще бъдат на клоните и скандираха: „Баба Марта!“ „Баба Марта!.“ „Баба Марта!“

А след това всички деца изпълниха в хор прекрасно стихотворение Добрата Баба Марта от Елисавета Багряна…Аплодисменти и още повече усмивки, но си беше и опасно в това хладно време някой да не настине. Побързахме да си вземем довиждане с Баба Марта и децата да се приберат на топло в детската градина…

Веднага след тях пристигнаха първите и вторите класове от Начално училище „Димитър Благоев“. Оооо, те имаха цяла програма за Баба Марта – песничката „Баба Марта“, стихотворението „Мартенички“ на Атанас Душков, а другият клас изпълни „Мила Бабо Марто“ на Калина Малина . След тях четвъртите класове изпълниха песента „Мартенички“ и веднага след това напълниха коша с мартеници, скандираха „Баба Марта!“, махаха с ръчички …Настроението ни зарази, развесели, стопли и ние усмихнахме всички присъстващи!

Все повече хора от квартала се събираха и се радваха на вече накиченото с мартенички дърво… А за преминаващите по булеварда коли си беше забавно и интересно.

Съвместните инициативи на читалището в партньорство с приятели като фирма Пиперони, с училище „Димитър Благоев“ , с Детска градина „Светулка“ са събития, които следват многогодишни традиции и допълват с формите си учебния процес и дават възможност на читалището да развива своята дейност в различни формати…

Баба Марта е един от символите на пролетта, Баба Марта е част от оня приказен свят, който всеки носи в себе си от най-ранно детство и изгражда устоите на националната ни идентичност през символите на българското народно творчество. Мартеницата е точно такъв символ. Тя е изработена от сръчни ръце и със сърце…Така съхраняваме традицията и се отдалечаваме от китайските й имитации..

Ние от Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ ще търсим корените на българската духовност заедно с вас, деца, учители, граждани, за да я съхраняваме и предадем на идващите след нас!

Вярвам, че ще имаме куража да се изправим пред всякакви изпитания, които ще провокират тези чувства, но това е част от отговорността да бъдем българи.

С тази отговорност, с поддържане традицията и уменията всяка година преоткриваме светът на творчеството на мартенички, окичваме близки, приятели и мили на сърцето си хора с благопожеланието: „Честита да е Баба Марта! Да сте бели и червени, весели засмени на вас, малки, големи и още по-големи пазители на българската традиция!

Гинка Михалова