Интерактивен урок „Балканска мозайка“ с дегустация на ястия от региона впечатли гости в ОУ „Кирил Христов“

На 01.03.2024 г. в старозагорското Основно училище „Кирил Христов“ се проведе интерактивен урок по география и икономика с преподавател Недка Атанасова в VII „б“ клас на тема „Балканска мозайка“. Гости на проявата бяха Бояна Радева – старши експерт „Обществени науки, гражданско образование и религия (ОНГОР) към Регионалното управление на образованието в Стара Загора, директорът на училището Господин Балъкчиев и заместник-директорът по учебната дейност в прогимназиален етап Марияна Йотова, които останаха впечатлени от ефективността на приложените новаторски подходи.

Урокът започна с изненада към учениците, поднесена от талантливия млад музикант от II „г“ клас Виктор Славов, който като първомартенски поздрав изпълни няколко откъса от музикални произведения на гайда. Първият от тях бе тематично свързан с учебния час – песента „ Ясен месец веч изгрява“, популярна като музика във всички балкански страни, но с различно съдържание на текста.

Насочвани от своя преподавател Недка Атанасова, учениците представиха характерните особености на съседните на България страни. Разпределиха се в пет екипа и всеки от тях имаше за задача да презентира определена държава. Капитаните – Дария Хаджиева на екип „Румъния“, Георги Маламов на „Сърбия“, Александър Тасков на „Северна Македония“, Ивайло Иванов на „Гърция“ и Алейна Рамадан Ахмед на „Турция“ – отговаряха за изпълнението на задачите. Прилагайки дейностния подход в обучението и висока активност при изпълнението на задачите, в края на часа обучаваните презентираха изработени от тях постери. Учениците се отнесоха много отговорно и помогнаха за добрата екипна работа. Те с удоволствие разказаха за традиционни ястия за региона, а след това с интерес се включиха в дегустацията на специално подготвените балкански ястия – баклава, баница, гръцки разядки, румънски сладкиш и сръбска плескавица.

По този привлекателен за децата и нетрадиционен начин се изпълни основната цел на урока – да се обобщи изученото за балканските страни и народи, като се провокира интереса и ангажираността на учениците за активна дейност чрез поставените задачи. Използвайки своите знания и креативност, развивайки уменията си за работа в екип, възпитаниците на г-жа Атанасова по неповторим начин си припомниха и надградиха основните знания за Балканския полуостров. Новаторските методи на учителката в урока и връзката им с показаната добра дисциплина на учениците и старанието в часа са една от идеите на училищното ръководство за подобряване на ефективността на учебно-възпитателната дейност в този клас и повишаване на мотивацията на учениците за работа.

Интересен акцент в урока бе представеният проект за балканските държави като комикс герои, в който много труд и личен художествен талант бе вложила ученичката Светослава Семова от VII „д“ клас. Тя силно впечатли присъстващите с оригиналната си идея и с нейното творческо изпълнение.

В края на урока гостите и учениците се обединиха около твърдението, че Балканите са пъстра мозайка от етноси и народи, но многообразието трябва да се разглежда като богатство на региона и да не се позволява достигането до конфликти. Така в хода на урока седмокласниците от ОУ „Кирил Христов“ сами достигнаха до извода, който стои в основата и на девиза на Обединена Европа – „Единство в многообразието“.

Урокът „Балканска мозайка“, изнесен от г-жа Недка Атанасова и учениците от VII „б“ клас, е поредното доказателство за ефективността от прилагането на съвременните иновативни методи на преподаване в ОУ „Кирил Христов“, благодарение на които учебните часове са интересни и приятни за учениците, а училището се превръща за тях в желано и предпочитано място не само за учение, но и за личностна и творческа изява.

Таня Николова