„Скрижалите на Тангра“ е новият спектакъл на Прабългарска школа за оцеляване „Бага Тур“

На Празника на България 3 март в град Ветрен Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур” ще представи за първи път своя нов спектакъл „Скрижалите на Тангра”.

Горан Гънчев ни разказа повече подробности за третия поред спектакъл на школата /след „Кои сме Ние“ и „Приказка за сътворението на меча БАГА-ТУР“/

„Скрижалите на Тангра” е спектакъл, изграден сюжетно по едноименното стихотворение на Багатура Райчо Гънчев. Всеки куплет е за отделна личност от историята на България, което и се пресъздава актьорски, с хореография или битки и джигитовка. Препратките са към Кубрат и историята с наръча пръчки, към Атила и неговата славна конница, към Авитохол и други славни прадеди, има специално място, отредено за жените-воини. В този спектакъл актьорската игра е по-силно изразена- много багатури имат изяви на сцената, във филми, в различни художествени продукции. Гласът, който води действието, отново е на актьора Ивелин Керанов, който озвучава филмите и спектаклите  на „Бага Тур”. Музиката /инструменталната/ е от албума „Хайде холан брей”, а по-голямата и част е създадена специално от Диан Георгиев. Режисьор на новия филм е Горан Гънчев, но той дава много свобода на участващите в него да разработят своите образи.

 

Кубратовите съчки са поука

И мъдрост на безчетни племена

И Аспарух империи пропука

С бончуци конски – бойни знамена…

 

Нима на Тангра скритите скрижали

Ще се окажат нашата съдба

Или родовете Бориса що изкла ли

Ще тулят тайната, клокочеща в кръвта

 

Успех на новия спектакъл!

 

Екип на Долап.бг