ДА СТЕ ЖИВИ, ЗДРАВИ И ВЕСЕЛИ БЪЛГАРИ ❤

ЕДНА ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ, ОСТАНАЛА НИ ОТ ТРАКИТЕ.
Те са обичали пъстри дрехи, а по време на пролетните празници тракийските облекла са били наситени с преплетени бели, червени и зелени символи. Много от тях преминават през хилядолетията и остават и до днес в българските носии и шевици. Вероятно така са изглеждали нашите предци, когато са празнували настъпващата пролет и отдавали почит на тракийския Бог Март (Марс) Празникът, останал хиляди години по нашите земи е съпътстван с пожелания за здраве, плодородие и благоденствие. Това е началото на новия цикъл в природата.
От дълбока древност първи траките започнали да връзват мартеници. Те оплитали три цвята, бяло, зелено и червено. Дали е случайно, че 3000 години по-късно българското знаме повтаря в цветове техния древен символ за пролет и пробуждане. Нашите прадеди слагали мартеници по времето на пролетните мистериозни обичаи, които символизирали края на студа и покълването на природата за нов живот.
С буйни танци, игри и песни траките отбелязвали раждането, сътворението на пробуждащата се природа. Самият Орфей кичел лирата си с мартеници. Според древните тя символизирала безкрая на живота и безсмъртието на човешкия дух именно в съчетанието между белия, зеления и червения конец.
Като балканци мизите-българи обикалят далеч на север и изток из Азия като завоеватели и нашественици. Те занасят там и мартеницата, а Аспаруховите българи я връщат обратно на Дунава, където остава до днес.
Всяка година на 1 март българите се окичват с бяло-червени мартеници. За здраве, за радост и с предчувствие за края на зимата и настъпването на пролетта.
В миналото жените извършвали важен ритуал преди да закичат мартеници. Още преди изгрева стопанките изнасят и мятат по оградите червени кърпи, постелки, престилки… Тази гледка ще развесели вечно сърдитата Баба Марта, щом пристигне. И тя ще се усмихне. А нейната усмивка е самото пролетно слънце. Когато Баба Марта е весела, пролетта е топла и слънчева. Ако пък се разсърди, ще докара виелици, студ и сняг. Баба Марта е българският фолклорен образ на месец март. Тя е единствена сестра на 11 братя-месеци в народните представи. Всеобщата представа е, че тя е своенравна старица, която ту се сърди, ту се смее. Затова и времето през март е непостоянно – ту слънчево и топло, ту мразовито и снежно.
Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, лястовичка, кукувица или цъфнало дърво. Мартениците са направени от два пресукани конеца – червен и бял. В някои райони на страната конците са само червени, в други има и зелено, но преобладаващо е червеното. Този цвят според народното поверие има силата на слънцето и дава жизненост на всяко същество.
Източник:Интересни неща, факти, загадки, мистерии, истории от България и света