В навечерието на 3 март, 150 деца и учителите им от ДГ „Светлина“ – Стара Загора, посетиха Храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка

„Народ, който не познава миналото си няма бъдеще!“ – Ние вярваме в това и стремежът ни е, от най- ранна възраст, децата да се запознаят с важните национални исторически дати и герои – сподели за медията ни директорът ас.д-р Йоанна Димитрова . – И най- малките познават образа на Левски и разбират какво е герой…

Създадохме традиция всяка година с всички деца от детската градина да пътуваме до Храм- паметника в град Шипка преди Националния празник на България – 3 март.

На 1 март 2024 г. пътуването до светинята е за десета поредна година.

Това е особено преживяване за децата, което докосва душите им и оставя трайни следи.

Посрещна ни игуменът архимандрит Панкратий. Той разказа на децата историята за създаването на църквата, за иконите в храма, за пеещите камбани. Той се обърна с послание, в което се казва:“Родителите се вглъбяват много в земните си дела и оставят на учителите да свършат тази отговорна задача-да възпитат децата си“. Той пожела на всички крепкост, здраве и вяра в доброто.

На всички деца бяха подарени картички с изглед от храма.

На двора, под златните кубета, със съпровод на акордеон от музикалния ръководител Николай Христов, децата изпълниха няколко тематични песни от репертоара на градината – „Песен за Апостола“, “ Родина“, “ Връх Шипка“. Разбира се имаше и първомартенски -“ .Мартенички“, “ Мартенска песен“… Детските гласчета зарадваха монасите и останалите посетители в храма. Те многократно заявиха, че никога назад в годините, не са присъствали на толкова вълнуващо събитие.

Няма възраст за патриотично възпитание. Бъдещето се възпитава днес и е наша отговорност“, сподели г-жа Димитрова.

                                                                                       Храм-паметникът „Рождество Христово“ в Шипка

Първият най-забележителен, красив и впечатляващ паметник на българо- руската дружба в България е храм паметник Рождество Христово в Шипка. Той е създаден в знак на възпоменание и възхвала на православните руски войни и български опълченци отдали живота си за свободата на България през Освободителната война.

Храмът-паметник „Рождество Христово“ – известен още като Шипченския манастир се намира в южното подножие на Шипченската планина, в северозападните покрайнини на гр. Шипка, на 12 километра северозападно от гр. Казанлък.

Манастирът е построен в периода 1885-1902 г. в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната за България руско-турска война (1877-1878 г.). Повече от 450 паметници са построени в цялата страна като израз на благодарност към освободителите, в памет на загиналите руски войници, офицери и български доброволци (опълченци), но Шипченският манастир е най-големият и най-красивият.

Храм паметникът в Шипка е построен през 1902 г. по инициатива на Граждански комитет начело с граф Игнатиев и Олга Скобелевна (майка на ген. Скобелев – герой от войната), с ясната цел – увековечаване паметта на загиналите офицери, войници и български опълченци и официално е открит на 28 септември 1902 година. Инициативният комитет за строителството на манастира е създаден през 1880 г. начело с принц Алексей Николаевич Церетелев, принц Евгений Михайлович Лихтенберски и други. П.А. Василчиков е избран за председател, а В.П. Мелницки – за секретар. Инициаторите отправят апел към руския народ за дарения и само за една година са събрани 700 000 златни рубли, като в кампанията се включват и много българи.

Росица Ранчева