Поетът и художник Георги Георгиев гостува в ОУ „Кирил Христов“

В истински празник на поезията, позитивното мислене и креативността се превърна на 28 февруари 2024 г. в Основно училище „Кирил Христов“- Стара Загора представянето на първата стихосбирка „Вяра и въглени“ на талантливия старозагорски творец и бивш възпитаник на училището Георги Георгиев. Проведе се с участието на шестокласници и със съдействието на учителите по български език и литература Милена Танева и Таня Николова. Срещата откри директорът на училището Господин Балъкчиев, по чиято инициатива се осъществи проявата. Гости на събитието бяха още зам.-директорът по учебната дейност в прогимназиален етап Марияна Йотова и преподаватели от училището.

В началото водещите Нели Георгиева, Жасмина Русева, Тодор Трифонов и Иван Станчев от VI „д“ клас представиха жизнения и творческия път на гостуващия поет, който е също художник, адвокат, специализирал „Медиация и разрешаване на конфликти“ в Бостън, както и докторант по културно-историческо наследство. Първата му стихосбирка „Вяра и въглени“ включва 19 стихотворения, илюстрирани от автора с 12 рисунки с въглен. Учениците подчертаха, че от тези поетични страници ги вдъхновява примерът на предците, на съзидателите на Стара Загора. Стихосбирката е посветена на Града на липите и поетите. Щом човек я зачете, пред очите му се редуват образите на Античния форум, паметника на Самарското знаме, Аязмото; оживява историята на града през различни епохи – Античност, Средновековие, Възраждане и до наши дни.

Г-н Георгиев е написал стихотворение за децата на Стара Загора и с това веднага спечели нашите сърца и ни стана любим поет! Той пише за децата на града и показва, че вярва в нас и в бъдещето!“, споделиха развълнувани шестокласниците. Те също имаха изненада за него : Приветстваха го с добре дошъл по стара българска традиция с пита, представиха чрез мултимедийна презентация кратка фотоистория на училището, а след това и литературно четене на стихотворения от неговата първа поетична книга. Много желание и артистичност вложиха на сцената младите рецитатори Александра Стефанова, Пламена Иванова, Николета Петкова, Пламена Танева, Силвена Димитрова от VI „г“ клас, както и Иван Станчев, Ралия Райкова, Борислав Ботев, Тодор Трифонов, Жасмина Русева, Петко Танев, Нели Георгиева.от VI „д“ клас.

Последва задушевен разговор за поезията и изворите на вдъхновение, за вярата и рисуването с въглен в изобразителното изкуство, за позитивното мислене, ползата от четенето на книги, предизвикателствата в живота и ролята на креативността, за умението да виждаш нещата от нов и различен ъгъл, както и да откриваш добрата перспектива във всяка ситуация. Много ценни съвети и насоки за размисъл получиха шестокласниците от своя гост г-н Георгиев, включително идеи за създаване на брейнсторминг група, за писане на училищен химн, за издаване на книжка със стихотворения и рисунки на ученици. Накрая децата се престрашиха дори да представят някои от своите първи поетични опити на своя гост, който ги похвали и им даде конкретни ценни напътствия, поощрявайки поетичните им търсения. От своя страна, Георги Георгиев разкри пред присъстващите на срещата, че подготвя втора стихосбирка и първото стихотворение от нея вече е факт и се казва „Лунно ми е“.

Г-н Георгиев подчерта, че адмирира създаването на уникалната „Галерия на българските владетели“ в Основно училище „Кирил Христов“, включваща 13 стенописа, нарисувани от учителя Пламен Михалев. „Имах щастието и късмета да присъствам на откриването ѝ, тъй като с покойния проф. Божидар Димитров, който дойде тогава, бяхме приятели и той ми даде знак да посетя с него тази изложба“, спомни си развълнуван гостът. Заяви, че ще разкаже за нея като за добър пример на българските училища в чужбина, с които поддържа връзка. Г-н Георгиев даде висока оценка и на училищната музейна сбирка, посветена на Кирил Христов, като сподели, че личната пишеща машина на поета е едно уникално дарение като част от експозицията. Впечатлен е също от богатството от книги на Кирил Христов и наследниците му, които са дарени на училището. „Това е една материална сбирка на свидетелства с удивителното присъствие на книгата“, каза той, насочвайки вниманието на децата колко е хубаво да четат книги и да ценят библиографски редките издания.

Вярвам, че сте в добри ръце – с вашия директор г-н Балъкчиев, който е изключително инициативен, и с неговия страхотен екип, имате прекрасни учители и невероятно добра материална база. Виждам, че имате и духа, който днес трудно се намира, но във вас го откривам на сто процента“, сподели г-н Георгиев пред учениците на ОУ „Кирил Христов“. Срещата протече в приятелски тон и завърши с обща снимка за спомен.

Представянето на стихосбирката „Вяра и въглени“ на Георги Георгиев е в унисон с училищната политика, инициирана от ръководството в лицето на директора г-н Балъкчиев, учениците да се срещат с известни успели българи, възпитаници на старозагорското ОУ „Кирил Христов“. „В тази връзка поредицата от интересни срещи се очаква да продължи и през април с журналиста Митьо Маринов от bTV, който също е възпитаник на нашето училище“, подчерта директорът г-н Балъкчиев.

Таня Стоянова