В годината на дървения дракон СУ „Максим Горки“ отбеляза 10 години изучаване на китайски език

На 23 февруари 2024 г. в препълнената зала на Културен център „Стара Загора“ учениците от китайските паралелки на Средно училище „Максим Горки“ празнично посрещнаха Новата година на дървения дракон. Тази година бележи десет години от създаването на паралелката с интензивно изучаване на китайски език, която е единствената за град Стара Загора а и за областта.
Събитието се проведе на две части – културна и празнична. Културната част се състоеше от демонстрация на различни видове китайски занаяти, както и разнообразни игри, свързани с китайската култура.

От 17:30ч., във фоайетата на сградата, гостите успяха да се докоснат до Китай чрез проведена чаена церемония с възможност за дегустация на разнообразни видове китайски час, демонстрация на китайска калиграфия, където всеки гост можеше да получи китайско име. Освен това всички имаха възможност да се включат в игри подготвени от учителите по китайски език, където гостите провериха знанията си за китайския зодиак и китайски йероглифи. Гостите имаха възможност да покажат и своите творчески умения като оцветят традиционни китайски маски и се научат да пишат китайски йероглифи с калиграфски четки. На всеки беше даден късмет с пожелания за Новата година, както и брошура описваща историята и постиженията на китайските паралелки за тези десет години.

От 18:30ч. всички гости бяха поканени в салона на Културен център „Стара Загора“, където започна втората част от посрещането на годината на дървения дракон. Учениците от 8 до 12 клас от китайските паралелки, заедно с учителите по китайски език, подготвиха и представиха празничен концерт. Той включваше традиционни и модерни изпълнения на песни, танци и демонстрация на китайски изкуства. Поздрав за годишнината отправи директорът на Средно училище „Максим Горки“ – Мариана Пенчева. Празнично слово поднесоха и г-н Ян Тиен – началник на отдел „Образование“ към Посолство на Китайската народна република в България и проф. Лиу Сиумин – директор от китайска страна на Институт „Конфуций“ в гр. София. Сред официалните гости беше и Станимира Димитрова – началник на отдел „Образование“ в Община Стара Загора.

Празничният концерт започна с традиционния за Китай танц на дракона. Ученици от 8 и 12 клас заедно влязоха в ролята на дракон, който се движеше по сцената. Тяхното красиво изпълнение спечели вниманието на публиката. Последва магнетичен танц с дървено дайре на 9,10 и 11 клас, който пресъздава историята на фестивала на фенерите в Китай, който се отбеляза на 24 февруари. Танцът беше последван от модерен аранжимент на известна китайска любовна песен „Трите мелодии на сливовия цвят“ представен от 10 и 11 клас. След това публиката се наслади на модерен танц с лента на 11 и 12 клас. Учениците от 8,9,11 и 12 клас пренесоха публиката в старовременен Китай с танц с традиционни китайски чадъри. След това последва музикално изпълнение на песен с елементи на китайска опера, представена с традиционни костюми от 10 и 11 клас. Следващият номер беше танц на пауна представен от ученичка от 11 клас.

Драконът отново се завърна на сцената, този път под формата на лента, изпълнено от ученик от 10 клас. Следващото представяне включваше танц и песен,. Ученици от 9,10,11 и 12 класове танцуваха с елементи на светлинно шоу с фенери.

Празничната програма продължи с награждаване на 18 ученици от китайските паралелки, които за последната година покриха различни нива на международния изпит на владеене на китайски език – HSK. Всички те получиха грамота и награда от г-н Ян Тиен – началник на отдел „Образование“ към Посолство на Китайската народна република в България и професор Лиу Сиумин, директор от китайска страна на Институт “Конфуций“ гр. София, които пожелаха още повече бъдещи успехи..
Празничния концерт завърши с модерен китайски танц представен от 10 и 11 клас.

Събитието се организира от учителите по китайски език Йоана Mаринова, Десислава Бончева-Въчева, Мария Даскалова, Пан Сиси и Ду Съдзие и учениците от китайските паралелки,, със съдействието на Институт “Конфуций“ гр. София, който за последните десет години помага и подкрепя китайските паралелки в Средно училище „Максим Горки“ – Стара Загора.

Мария Даскалова

учител по китайски език в СУ „Максим Горки“