Ученици от СУ „Иван Вазов“ се потопиха в „Светът на операта“

Един различен урок по музика преживяха учениците от II, III, IV и V клас на Средно училище „Иван Вазов“. На 26.02.2024 г. в Държавна опера, гр. Стара Загора учениците ни се потопиха в спектакълът „Светът на операта“. Младите оперни певци-специализанти на Студията на
Старозагорската опера и възпитаници на НМА „Проф. Панчо Владигеров”:
Анастасия Алтухова, Васо Параскева, Мериам Шамс, Анна Янкова, Стоян Буюклиев, Живко Добрев пренесоха учениците в един непознат за тях свят на изкуството. Музикалният съпровод беше в ръцете на Камерен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ под диригентската палка на Мирослав Георгиев, режисьор Огнян Драганов. Аранжиментът на включените в
програмата арии, дуети, ансамбли от оперите „Сватбата на Фигаро”, „Вълшебната флейта” на Моцарт, „Лакме” от Делиб, „Любовен еликсир” на Доницети”, „Кармен” на Бизе са на Мирослав Георгиев и Стоян Буюклиев. Водещ на спектакъла е поетесата Мария Донева. Подбраните арии, дуети, терцети и квинтети са от едни от най-популярните произведения на Моцарт, Делиб, Доницети и Бизе. Това са музикални бисери, които доставят удоволствие и на най-взискателните меломани. Но в концерта акцентът е върху атрактивното поднасяне на музиката, свежите гласове и уютното докосване до действието на всяка от оперите.

Водещата представя накратко либретата и пояснява в кой момент от действието ни отвежда всяко изпълнение. Макар че форматът е „оперен концерт“, младите артисти разиграват ситуациите и с елегантен и пестелив мизансцен показват характерите на героите и конфликтите. Децата видяха как с изразните средства на музиката и чрез гласовете се изразяват любов, ревност, страх, дават се обещания, поемат се рискове, героите се надлъгват, ухажват, правят и развалят магии и търсят хармония в един свят, който никога не е съвършен. Ученици от 2 клас бяха включени в спектакъла като участници в една от ариите.

Този празничен спектакъл постави началото на седмицата, посветена на 183 години от създаването на първото светско училище, чийто пряк наследник е Средно училище „Иван Вазов“. Красивият на свят на оперното изкуство е тясно свързан с училището ни, в което е учила световната оперна прима Ана Томова-Синтова – Почетен гражданин на Стара Загора.

Динко Цвятков

директор на СУ „Иван Вазов“