Международният ден на бавността е днес

На 26 февруари се празнува много оригинален празник – Денят на бавността , който досега вече е придобил „статута“ на международен ден.

Идеята за установяване на такъв празник принадлежи на италианците. Именно те – много активни и емоционални хора – празнуваха за първи път Деня на свободното време през 2007 г., с цел спокойно да се наслаждават на живота във всеки уникален момент. Това не е изненадващо – в нашата епоха на бързина и напредък много хора забравят за приятните ежедневни дреболии, любимите занимания и като цяло за качеството на живот.

По-голямата част от работещото население на света е принудено да прекарва повече от 12 часа на ден в офиси или други работни места, което несъмнено вреди на физическото и психическото здраве. Това се отразява и на близката среда на хората – семейство, приятели, близки … Следователно, такъв празник е бил просто необходим за съвременното общество и е иницииран от италианската асоциация „Изкуството да живееш бавно“, провъзгласявайки лозунга на Денят на словото: „Не бързайте и се насладете на момента“.

Също така тази асоциация е разработила 14 заповеди за отказ от бързане, които трябва да се спазват, за да имате време да усетите всички наслади от живота и да направите живота си по-удобен. Сред тях е съветът да ставате няколко минути по-рано сутрин, за да се насладите на закуска или например да не се изнервяте, докато стоите в задръстване, а да отделите това време на слушане на любимата музика, четене на книга или разговор с шофьора на близката кола.

Разбира се, в рамките на Деня на свободното време се провеждат много интересни събития. Например в Рим се провежда „Бавен маратон“, на който може да присъства всеки жител на Италия или гост на страната. Разстоянието на маратона е 300 метра (може да се каже спринт), но то трябва да бъде преодоляно не по-бързо, отколкото за 87 минути (!), И в същото време никога да не спира. В Милано, известната икономическа столица на Апенините, отидохме по-далеч – на този ден на твърде забързаните минувачи дори се издават символични глоби. Подобни „наказания за бързане“ се въвеждат и в други италиански градове.

Дори в много региони на Италия, според традицията, в Деня на бавността много жители отдават предпочитание на дейности, за които „хронично липсва време“ – посещават поезия и литературни четения, музикални концерти, прекарват времето си при любимите си забавление или просто се насладете на интелектуален разговор на спокойно хранене.

Трябва да кажа, че такъв интересен празник не може да остане незабелязан. В следващите години инициативата за провеждане на Деня беше подкрепена от много световни столици – Лондон, Париж, Ню Йорк и други. Нещо повече, провеждането на събития в рамките на Деня, въпреки привидно любопитния му характер, се приема с пълна сериозност. В края на краищата той призовава всички нас – заети хора, които постоянно нямат достатъчно време за обикновени ежедневни радости – да спрем и бавно да обмислим живота си и да се насладим на всеки момент от него тук и сега.

И днес все повече се отправят призиви не само да се подкрепи инициативата за „лежерно наслаждение от живота“, но и към „небързано, бавно хранене“, възникнала като опозиция на бързото. Тоест идеолозите на Деня настояват да се откажат от нездравословната „бърза храна“ и да приемат храната бавно, наслаждавайки се и наслаждавайки се на всяка хапка здравословна и висококачествена храна.

Присъединете се към този прекрасен празник!