Свами Омкар Ананда пред Долап.бг: „Много духовност има в хората в България“

Фондация The Art of Living (Изкуството да живееш) организира в Стара Загора курс с дихателни техники и медитация, воден от самия Свами Омкар Ананда. Курсът се проведе от  19 до 21 февруари в Център за щастие на Фондацията.

Свами Омкар Ананда идва в България, специално по покана на The Art of Living (Изкуството да живееш) България и преподава лесни и прости техники за справяне с умората, липсата на концентрация, нервното напрежение, емоционалния дисбаланс и стреса.

Свами Омкар Ананда е международен експерт по медитация и духовен учител на Изкуството да живееш. Той е направил вътрешния мир и дълбоката медитация достъпни за хиляди хора по света. Свами Омкар Ананда пътува до над 40 страни всяка година, за да разпространява визията за общество без стрес и насилие. Той е старши инструктор по дихателни техники и медитация, един от най-близките ученици на Шри Шри Рави Шанкар < Шри Шри Рави Шанкар е основател на международна хуманитарна и образователна неправителствена организация фондация „Изкуството да живееш” и на „Международната асоциация за човешки ценности” с дейност в над 156 страни. Той основава и Световния форум за етика в бизнеса, който редовно се събира за конференции в Европейския парламент и по света.>

Специално за Долап.бг разговаряхме със Свами Омкар Ананда – един благ човек с много силно излъчване за спокойствие, уравновесеност, дълбочина, мъдрост. Излъчване на човек, който има особено важни послания за живота.

Как се чувствате в България, за първи път ли сте тук?

За първи път съм в България. Прекрасно се чувствам тук! Хората са толкова мили, толкова добри. Много духовност има в хората тук .

Струва ми се, че има доста общи неща между хората в България и Индия….

Да. Аз също чувствам това. Тази простота – хората са по-отворени за мъдрост и за духовност. И тази любов, която имат , те са с отворени сърца.

Наричат Индия – майката на света

За мен Индия е културата, с която съм израснал. Тя е моята родина – „земята на майка ми”, така я наричаме. А всички други държави са  и сестри.

Изглеждате като човек, който е намерил смисъла на живота

Аз все още вървя към смисъла на живота

Как бихте обяснил това с което се занимавате на човек, който никога не е чувал за йога, медитации, дишане

Няма нищо за обясняване. Всеки иска да бъде щастлив, безусловно щастлив. Всеки иска да бъде здрав. Всеки иска да бъде обичан и да изразява любовта си. Това е духовността. Това е, с което се занимавам – повече хора да се чувстват уверени, да чувстват принадлежност, свързаност, да са щастливи.

И всичко това с дишане и медитации може да се постигне?

Това, което се случва в моделите на ума, или тенденциите на ума, от които искаме да излезем – не е лесно. Дихателните техники и медитациите помагат да прекъснем този кръг – оковите  на ума и тогава е лесно да излезем от тях.

Как може да бъде укротен умът

Да контролираме ума чрез ума е много трудно, почти невъзможно. Но чрез дишането можем да контролираме ума.

Чували ли сте, че има специални стаи, в които хората могат да дишат кислород в апарати?

Това, което правим на природата, е наистина невероятно. А вярваме, че сме интелигентни същества. Нужно ни е да се върнем назад към синхронизирането с природата. Да не мислим, че природата е, за да я употребяваме. Природата и всички живи същества трябва да живеем заедно

Как се промени светът след КОВИД?

Много хора по естествен начин се обърнаха към духовността. Хората сега искат да знаят повече за живота, повече за себе си. За нещастие от друга страна , има много агресия и депресии по света. Много е естествено, когато не можеш да намериш отговорите –  да ставаш по-разочарован. Затова за хората, които са щастливи и духовно ориентирани  – има нужда те да достигнат до всички . Ще ви дам лесен пример –четох биографията на Стив Джобс. Той споделя, че когато е учил в колежа , винаги е чувствал, че му трябва нещо повече в живота . За да го преживее, започва с наркотици , химически – за да изпита, да преживее по-висшите състояния на съзнанието. Имаме нужда повече да достигнем до младите хора , защото наркотиците, дори виното , разрушават тялото и съзнанието. Медитацията подхранва съзнанието –физически и психически си по щастлив

А стигате ли до политиците?

Да, добрите хора трябва да отидат при политиците. Ако добрите, духовните  хора не отидат при политиците, кой друг ще го направи?

Имате Международна организация за Етика в бизнеса

Духовността ти дава сила да бъдеш етичен . Бизнесът е където печелиш пари. Но не на цената на живота. Не на цената на природата.

Обаче сякаш агресивните хора движат техническия, материалния прогрес

Добрите хора трябва да се чуват повече, да говорят повече. Гласът на мира трябва да се чува по-високо, казва нашият Шри Шри Рави Шанкар

Да, но в света има прекалено много говор, Прекалено много информация

Да. И ние не сме подготвени психически да се справим с тази информация. Затова добрите хора и медиите като вашата трябва да се познават и да говорят повече.

Интервю на Уляна Кьосева