15 видео клипа „Левски през моите очи“ се състезаваха в конкурса, организиран от Клуба по родолюбие „Горди наследници“

На 19 февруари 2024 г. , в залата на Регионален исторически музей (РИМ) Стара Загора се състоя церемония по награждаване на отличените видео клипове в междуучилищния конкурс „Левски през моите очи“. Инициативата беше организирана и проведена по повод 151 години от гибелта на Апостола на свободата. Инициатори и организатори бяха момчетата и момичетата от Клуба по родолюбие“ „Горди наследници“ при ППМГ „Гео Милев“ Стара Загора с ръководител Мариана Колева – преподавател по История и цивилизация.

В конкурса се представиха 15 участници.

Учениците сами избраха журито в състав Петър Калчев -директор на Регионален исторически музей, Дарин Петков -директор на Кукления театър и член на Постоянната комисия по култура при Общински съвет Стара Загора, Петър Петров – президент на Ротари клуб , младият омбудстман Валентин Глушков и кметът на Млада Загора Никола Кирилов и двамата ученици в гимназията.

Членовете на журито индивидуално се произнесоха за качествата на клиповете по определени критерии. При събирането на оценките се излъчиха и първенците .

Клиповете бяха уникални, изработени с голямо старание и професионализъм. Журито беше изправено пред предизвикателството да отличи отбора на първото място, следван от два отбора на второ място с равни точки.

Първо място – ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ (Василена Николаева, Грациела Митева, Кевин Колев, Атанас Атанасов, Петър Саркизов)

.Второ място – ГПЧЕ „Ромен Ролан“ (сценарист и режисьор Рая Гънчева, а Кристиан Христакиев в главната роля). В реализирането на видеото са участвали ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, ППМГ „Гео Милев“ и ПГАСГ „Лубор Байер“.

Второ място – СУ „Васил Левски“ гр. Гълъбово (Александра Василева, Аделина Февзи, Самуил Петров, Сияна Тодорова, Ванина Вангелова)

Наградите бяха осигурени от Ротари клуб. Една лична парична награда осигури Дарин Петков .

В клуба начело с Адриан Георгиев , Мартин Чешмеджиев участват момичета и момчета от 8-ми до 11-ти клас. Още много инициативи, посветени на Васил Левски, се проведоха в ППМГ „Гео Милев“. Участниците от Клуба по родолюбие „Горди наследници“ представиха пред осмите и девети класове интересни факти за живота и делото на Апостола.

Учениците от пети, шести и седми клас бяха провокирани да нарисуват портрет на Левски и да направят оригами лъвче. За всички участници имаше и награди, изработени на 3D принтерите в училище. Всички портрети са представени на изложба във едно от фоайетата.

Учениците от 9А клас и 10Б клас се включиха в Националната инициатива за отбелязване на 151 години от гибелта на Апостола. Точно в 12.00 часа рецитираха в часа по български език и литература стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“.

През седмицата учениците на ППМГ „Гео Милев“ по класове поднесоха цветя на паметника на Васил Левски, посетиха Метоха, засвидетелстваха признателността си пред неговото героично дело.

Ръководството на ППМГ „Гео Милев“ поздравява учениците от Клуба по родолюбие „Горди наследници“ за всички прекрасни патриотични инициативи, които организират и провеждат не само в училище, но и в града!

Гордеем се много с вас! Вие сте достоен пример за вашите съученици, приятели и за всички възпитаници на гимназията!

И днес думите на Дякона са много актуални:

„Дела трябват, а не думи!“

Дълбок поклон пред святото ти дело, Апостоле!“

Росица Ранчева