„МОЛИТВА“ е новата песен на Митко Динев

В първия ден на февруари тази година, моят скъп приятел Митко Динев ме посети у дома, за да ми пусне суровия вариант на новата си песен „Молитва за България“. Слушахме я няколко пъти. Молитвата знаех от детските си години и всеки Божи ден я изричах, но така поднесена от Митко ме развълнува, просълзи, занемях …И без да искам, влях гласа си в този мощен и чистосърдечен зов.

На 14 февруари, неслучайно, Динев качи клипа във Фейсбук. Уникално, удивително е изпълнението на всичките мъже и очарователната, гласовита дама с толкова много отдаденост и вяра, че тяхното послание няма как до не бъде чуто.

Всеки ден слушам по няколко пъти „Молитвата“. Моля Ви, пуснете си я и Вие. Убедена съм, че няма българско сърце, което да не се развълнува, да не настръхне, да не се помоли искрено за Отечеството ни.

Снощи му позвъних, за да разбера подробности около тази „Молитва“ и да ги споделя с Вас:

Каква е историята на тази необикновена песен – „Молитва“ ?

Историята е посочена в текста на песента. Тази молитва я знаех от малък. Чул съм я в църквата, в която ме водеше мама или пък от попа, който идваше у дома да ръси…Това е един от най-популярните български тропари. Сигурно е на повече от 1000 години. Не трябва да се заблуждаваме, че има руски произход, защото е написан на старобългарски църковен език. Този текст и музиката знаех наизуст и си ги тананиках, без да зная въобще за какво става дума, тъй като има доста непонятни за мене. Но цял живот този текст в главата ми се върти и в един прекрасен ден, реших че мога да направя песен по него. Седнах на моя клавир и изпях „Молитвата“. Получи се много хубаво звучене. Това ме въодушеви и за половин час написах разказвателния текст. И всъщност той обяснява защо пея тази песен. Пея я защото се кефя. Това е песен за България, за моята Родина, за нашата Родина.

Някои ми писаха, че канонът на Българската православна църква не позволява молитвата ни към Господ да бъде в съпровод на оркестър…Нека в храма който както иска да пее, аз пея за себе си и за България…Кой може да противоречи на тази схизма ? Рано или късно, ние трябва да покажем на хората, че могат да контактуват с Господа Бога наш, всеки по своята пътечка.

Текстът престоя повече от половин година. Споделих го с Ачо (Ангел Демирев б.м.) който ми каза:“Господин Динев, това ако направиш на песен, ще стане най-хубавата ти песен“. Дотогава, не бях измислил музика към моя текст, а само на Молитвата. Лесно ми се отдаде. Получи се еклектика от рап, рок и църковно пеене. Не зная дали някой си е позволявал това

Кога и къде направихте записа? Кой направи клипа?

Благодаря на Бога, че ме срещна с такива перфектни музиканти. Досега всички песни, които правех, правех на компютър. Но на компютър не могат да се направят барабани. Барабанът е многогласен. Има възможности, които могат да се направят с краката, с ръцете, с палките, със сърцето.

Попаднах на Стойко Лисичков. Той е юрист по образование, но се занимава с музика. Студиото му е в Културен център „Стара Загора“ (Синдикалния дом). Видях там барабани. В България има само 2-3 студия, където могат да се запишат качествено тези инструменти . Той ме свърза с едно много благородно и много талантливо момче – Борис Борисов, в операта е сценичен работник. Аз съм във възторг от него. Той е толкова емоционален и много музикален. Като направихме парчето, той просто се разплака от вълнение. Борис каза, че за него е чест да участва в такъв знаменателен проект. Той ми даде идея, че мога да направя много песни по много по-свободен и по-лесен начин . Една песен на компютъра отнема много дни, дори месеци, това от една страна. От друга, друго си е живата музика, която изисква не само техника, а и сърце.

Другите „заподозрени“ са Ачо – Ангел Демирев – най-големия китарист в България, с когото работим повече от 20 години. Той всичко прави на място, на коляно и всичко е благополучно.

Солистът на операта Борис Тасков е човекът, който изключително много беше „заразен“ от тази песен и участва с пълни сили до последно. Райко Севов е на клавира. Той е един от най-добрите български акордеонисти. Поливалентен музикант е. В последните две-три години работя с него. Всъщност с него изградихме скелета на песента.

Търсих плътен женски глас. Обади ми се приятел, че в Гълъбово има едно момиче, което пее всякаква музика и има глас като Недялка Керанова. Оказа се, че познавам Петя, която е дъщеря на много близък мой приятел. Много съм доволен от нея. Толкова хубаво пее, че и дадох дума да направя специално песен за нея. Притежава невероятен глас. Песента, която пиша за нея в момента се казва „Сезоните на градския щурец“ по стихове на Любомир Левчев. Приживе Любо ми разреши да напиша музика към неговото бяло стихотворение …

В студиото на Стойко Лисичков има всички условия да направим малка сборна групичка, която се събира само да прави песни и нищо повече . Стойко е търпелив музикант и ерудит, с когото записахме песента до последния звук . Няма да пропусна и нашия оператор, Асен Загоров, с когото вече натрупахме солиден музикален стаж.

Колко са посетителите на „Молитва“ във Фейсбук?

Може би над 4-5000 са посещенията. Колкото толкова. Зад нас не стои никаква институция , която да я популяризира. „Молитва“ се разпространява само от тези, които веднъж са я чули и са съобщили за нея на близките си.

На кого е посветена тази прекрасна песен?

На моята Родина! На България!

МОЛИТВА ЗА БЪЛГАРИЯ

Нощта се спуска бавно в този див и блуден град

и приютил дори и най последните отрепки,

затваря уморено той във есенния хлад,

омекнали от дъждовете и от сълзи клепки.

Но ти не спиш,Родино! И ти ли издивя

от погрома, който постоянно те връхлита?..

Аз слушам твоя пулс в ноща и трепетно мълвя,

най светлата ти твоя, най свещената молитва;

Спаси, Господи, люди твоя и благослови достояние твое. Победи православному болгарскому народу, на сопротивния даруя. И твое сохраняя крестом твоим жителство.

От детството си помня тези думи, ей така.

Научих ги от стария свещеник там във храма

и все едно със тях усещам топлата ръка,

с която детската главица милваше ми мама

И тези думи цял живот вибрират в мен за песен

и движат те кръвта ми във изстиналите вени

и макар да зная, че животът не е лесен –

Родино, аз живея с теб и ти живееш в мене!

И тази моя стара страст безумно ме опива,

все едно като дъха на твойто младо вино!

Аз зная, че ще дойде ден и ти ще си щастлива!

Аз вярвам в теб, Българийо! Аз вярвам в теб Родино!

Ти имаш сили и криле, имаш дух и воля!

Ранена птица, миг преди готова пак да литва…

Заклевам те, Българийо, не спирай своя полет!

Волна като птица и святА като молитва!

МОЛИТВА

PS: Много лесно можете да изберете песента. Отивате на Googlе, пишете „Молитва“- Митко Динев и ви излиза клипът. Приятно слушане.

Росица Ранчева

Може и оттук https://www.youtube.com/watch?v=odU_cM_mCxQ