И МОС празнува Трифон Зарезан

На 17.02.2024 г. за първи път в историята на Младежки общински съвет (МОС) Стара Загора  отбелязахме празника Трифон Зарезан на истински лозов масив. Организаторите на инициативата бяха Младежки общински съвет и родителите на Деница Димитрова.

В събитието се включиха Народно читалище „Климент Охридски 1858“ Стара Загора и Народно читалище „Пробуда-1928 година“ с. Сърневец.

При пристигането ни разгледахме библиотеката, музея и сцената, където се провеждат различни представления в Народно читалище „Пробуда-1928 година“ с.Сърневец.

Празникът започна с шествие от центъра на селото до къщата, където се проведе самия ритуал. По традиция , в утрото на най-веселия празник, жените стават призори, за да приготвят традиционните гозби – хляб, печено пиле, украсено с картофи, месеница и медена питка и разбира се пълно менче с вино червено. Те се носят до лозята, а после и след приключване на ритуала там. За да е здраве и берекет през цялата година, всеки трябва да опита от домашно приготвените ястия.

Молебен за здраве и плодородие отслужи отец Тодор. След това  малки и големи  слушахме за същността на празника и легендата за него.

Песните и свирните на Ансамбъла за народни песни и танци „Зорница“ към Народно читалище „Климент Охридски 1858“ Стара Загора и певческата група към Народно читалище „Пробуда-1928 година“ с. Сърневец започнаха на масива и продължиха на площада на селото.

Докосването на младите хора до отколешните традиции, до силата и красотата на народната мъдрост, не само беше празник, а и пример как трябва да ценим и пазим българското.

Младежкият общински съвет Стара Загора връчи благодарствени писма на организаторите и двете читалища. 

Кристиян Конов