Голямата българска актриса Снежина Петрова представи моноспектакъла си „Една българка“ пред ученици от 5 Основно училище

Какъв незабравим петък, 17 февруари, бе за учениците от прогимназиалния курс на 5 ОУ „Митьо Станев“! В препълнения салон на Кукления театър младите хора в тотална тишина съпреживяха моноспектакъла на голямата българска актриса Снежина Петрова по разказа „Една българка“ на Иван Вазов.

Продължителни, силни и искрени бяха аплодисментите на учениците след края на спектакъла. Вълнуващ беше и диалогът им със Снежина Петрова, която много се зарадва на въпросите на младите хора.

След представлението актрисата имаше среща с участниците в Клуба по журналистика в училището с ръководител Дарина Колева от Радио Стара Загора. Интервюто бе за училищното радио и беше много вълнуващо за децата.

Истински възрожденски акт в днешно време, проява на добър мениджърски подход, сърцата покана на заместник-директора Десислава Танева /преподавател по български език и литература в училището/, отговорност към децата – да познават родната литература и чрез изразните средства на театралното изкуство, да запомнят завинаги една от най-големите съвременни български актриси, да се чувстват специални и специално въвлечени един астрономически час – това е част от описанието на едно подобно събитие.

То, за съжаление, се проведе доста „бутиково“ и само за щастливите да бъдат въвлечени в него ученици от 5 ОУ. Втори спектакъл не успя да се проведе в същия ден. Да оставим причините настрани и да запазим светлината на събитието за града ни, преситен от съмнителни по качество театрални гостувания.

Браво на ръководството на 5 ОУ!

Децата, които вероятно никога не са чували името на Снежина Петрова, няма да го забравят. Моноспектакълът и е с толкова дълбочина и такъв заряд, че го преживяваш дълго след това. Цялата зала беше с притаен дъх, нито един път нито един учител не се наложи да въдворява ред и тишина.

С такива гостувания, с такива хора, с такива събития децата разбират смисъла на училището, написан на великия надпис в Котел: Помогни ми да те возвися!

Екип на Долап.б/очаквайте и интервю със Снежина Петрова специално за сайта ни/

„По някакъв начин децата ми ме върнаха към училището много драматично, училището е голямо изпитание за човека. Една вечер точно като четях този разказ на сина ми, много се развълнувах. Той не искаше да го чете и си казах, щом изпитах вълнение, че чак се разплаках, значи този текст е жив с цялата ситуация.“ Споделя в разговор за въпреки.com Снежина Петрова, актриса и преподавателка в НБУ за моноспектакъла си „Една българка“ на Иван Вазов.

И продължава: „Как ще завърши училището като етап от живота на човека, как ще премине през него? Всъщност колко травми ще остави този период или пък ще помогне на човека. Някъде в тези години се появява и срещата ни с Иван Вазов и опитът на образованието да ни направи родолюбци по някакъв вторичен начин. Затова ми беше интересно. Това вълнение трябва да се преживее от децата, защото ако преживеят вълнението, няма нужда от никакви определения, обяснения какво е патриотизъм, какво е кауза, какво е саможертва в името на родината… Това клише изведнъж става нещо автентично. Ти го преживяваш. Пък и епидемията много помогна за този вариант на моноспектакъл, защото „Медея“ е един „динозавър“, „мамут“, който трудно се мести. И сега ми се искаше нещо по-гъвкаво, по-интерактивно, за да можем да пътуваме, да можем да го играем в различни варианти пред различни публики, особено насочено към ученици“. Така актрисата аргументира избора си на „Една българка“.

Стогодишнината от смъртта на Иван Вазов през 2021 г. е повод за преоценка на неговото влияние върху най-младите читатели и за търсене на нови възможности за проактивно включване на изпълнителските и визуални изкуства в образованието в училище. Разказът „Една българка“ е важен тематичен акцент в националното външно оценяване след седми клас, именно затова моноспектакълът е насочен към широката театрална аудитория със специален фокус върху учениците от седми клас, изучаващи произведението на Вазов. Зад изследователската част на проекта „Една българка“ застават: проф. Албена Хранова, проф. Миглена Николчина, д-р Николета Пътова, проф. Виолета Дечева, проф. Веселин Методиев, д-р Георги Гочев, проф. Пламен Бочков, д-р Азиз Таш и д-р Румен Петров. Режисьор на спектакъла е Десислава Шпатова; сценарият е на Десислава Шпатова и Снежина Петрова; композитор е Асен Аврамов; Петя Хайнрих е авторка на адаптацията на разказа „Една българка“ в свободен ритмизиран стих с традиционни мотиви; консултанти – проф. Михаил Неделчев и Биляна Курташева; видео и аудио постпродукция – RINKOFF.