Първокласници от Девето основно училище „Веселин Ханчев“ са в сърцето на екологията

На 16 февруари 2024 г. , със съдействието на LIONS club Stara Zagora Augusta в старозагорското Девето основно училище „Веселин Ханчев“ се проведе екологичен урок в 1. г клас на тема „Отпадъците също си имат семейства“. Под ръководството на г-жа Десислава Балтаджиева, децата активно участваха в дискусии и размисли върху въпроси като – „Трябва ли да се грижим за своя дом?“, „Кои са нещата, без които не можем?“, „В какъв свят искаме да живеем?“ и „Как да се грижим за природата около нас?“.

С помощта на интересни игри, учениците усвоиха нови знания и осъзнаха колко важно е разделното събиране на отпадъците за опазването на околната среда.

Чрез практически дейности те научиха как да разпознават и сортират различните видове отпадъци, като играта им се превърна в забавен и образователен опит.

В края на часа те нарисуваха рисунки, с които си припомниха домовете на различните видове отпадъци.

Този урок не само засили екологичната осведоменост на децата, но и ги вдъхнови да се отнасят с внимание и отговорност към света около тях.

В рамките на седмицата на рециклирането, учениците от 1.а клас под ръководството на г-жа Стефка Манова и г-жа Добровеста Пеева проведоха интересен и образователен урок на тема: „Отпадъците също си имат семейства“.

Децата се включиха в забавна игра на открито – „Горе ръцете, долу ръцете“ в училищния двор и коментираха, че почвата, въздухът, слънцето са необходими за нашия живот. Обсъдиха как да ги опазят чисти и какво е рециклирането.

Урокът привлече вниманието на децата и ги насърчи да размишляват за екологичните въпроси. В дискусията, учениците се докоснаха до идеята за рециклиране и защо това е важно за опазване на околната среда. Изработиха изделия от рециклиране по собствен проект.

Този урок обогати знанията на децата за екологията и ги вдъхнови да бъдат активни агенти на промените към по-чиста и зелена планета.

Мария Горчева

директор на Девето ОУ „В.Ханчев“