Стефан Караиванов продължава пътеките на Апостола и поддържа жива паметта за него и за рода им

Седем срещи по повод 151 г. от обесването на Васил Левски, организира НЧ „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора

В тези дни, когато цяла България притихва, за да преживее загубата на най-верния си син – Апостола на българската свобода – Васил Левски, ние отново направихме опит да се докоснем до величавото дело на живота му тихо и по човешки. Не рецитирахме стихове, не написахме нови слова, не направихме изследване за корените на този подвиг. Решихме да се докоснем до неговия свят през спомените и разказите на неговите живи родственици…Родовата памет ни отведе до наследниците на сестра му Яна, сродниците по бащина линия от Кунчевия род и наследниците от рода на майка му Гина, по баща Караиванова …

В Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ вече беше гостувал Стефан Караиванов. Бяхме провели не една среща с различни аудитории и знаехме, че той има какво да разкаже. Ведно с това той разпространяваше книгата на доц. д-р Петър Караиванов със снимки и документи, събирани в продължение на 50 години и пунктуално и много прецизно записвани спомени! От този епохален труд се ражда единствената книга „ВАСИЛ ЛЕВСКИ по спомени на Васил Караиванов – братовчед на Апостола“, чието единствено издание е през 1987-а година. От 2013-а година Стефан Караиванов започва да преиздава книгата и да я разпространява в срещи с колективи, ученици, студенти, общественици и пр.

Но нека обясня роднинските връзки в рода Караиванови: Генчо Караиванов е най-големия брат, а по-малката сестра е Гина Караиванова. Синът на Генчо и синът на Гина – братовчедите са кръстени на дядо им Васил.

Стефан Караиванов – нашият гост е правнук на Васил Караиванов…Роднинството с Левски е чест и гордост, но най-вече е огромна отговорност за него и за семейството му и съвсем естествено и задължаващо. Но това не са трудности на освободения от предубедености Стефан….В рода има правила, които и до днес остават валидни. Прадядото Васил Караиванов, се е славел с пословичната си честност. И не случайно на него комитетът и лично Апостолът са му поверили съхранението и отговорността за комитетските пари и книжа. След освобождението той е първият демократично избран кмет на Карлово и това е първото такова събитие в България! По-късно княз Фердинанд го назначава лично за ковчежник на хазната. Струва ми се, че  това е длъжност с ранг на финансов министър!

Това е малка част от разказа на Стефан Караиванов на срещите, които се проведоха на 12-и и 13-и февруари в старозагорските училища – Основно училище „Кольо Ганчев“, с третите и четвъртите класове от СУ „Васил Левски“, с началните класове от СУ „Иван Вазов“, с децата от Втори „А“ клас в ОУ „Паисий Хилендарски , с учениците от ПГ по електроника „Джон Атанасов“, както и срещата с представители на Лайънс клуб – Стара Загора – Августа, Ротари клуб Стара Загора и Ротари клуб Стара Загора – Берое.,

За учениците и учителите в училище „Колю Ганчев“ тази среща е срещата на двете съдби, определили хода на борбите на възрожденска Стара Загора, срещата на Апостола и с техния патрон и вдъхновител Колю Ганчев …И съвсем естествено пък в училището в нашия град с името на Левски. Срещата стана още по-вдъхновяваща и вълнуваща. Докато чакахме да дойдат всички класове в залата, започнах разговор с присъстващите:

  • Знаете ли стихове за Левски?

  • А песни знаете ли?

  • Дааа! – проехтяха детските гласове като един. В това време учителката включи  инструментална музика, а на дъската се появи текстът на песента и цялата зала запя: „Левски, Апостоле“…Не свършила песента попитах:

  • А друга?

И в отговор цялата зала, която вече се беше напълнила до последното място с прииждащите ученици, запя „Кажи ми горо“….Песента се плисна с цялата искреност и чудесно изпълнение, което ни разтърси и замъгли очите…От тук нататък следваха въпроси, въпроси, въпроси….С неподправено любопитство и с оная вяра, с която ние сме преминали от детството през живота, носещи от първия си дъх и Левски и Ботев в сърцата си. Не ни стигна времето за срещата, защото пред Стефан Караиванов се натрупаха орляк от деца. Всеки искаше да вземе книжката и да отнесе подписа на човека от известния род. И сякаш отнасяше по късче жива история със себе си, за да я съхрани и скъта завинаги.

А през това време вече ни очакваха децата от началните класове на СУ „Иван Вазов“ – ентусиазирани, любопитни и нетърпеливи да се срещат с човека, който беше роднина на най-известната историческа личност, живяла дори в нашия град и оставила най-светлата диря в националната ни история и националната ни памет…Залата на читалище „Св. Климент Охридски 1858“ беше изпълнена до последното място и от всички краища връхлитаха въпроси и чудни и леки, и познати, и нови, и любопитни…Книжките не стигнаха за всички и уговорката беше утре да има среща отново в читалището за книжка с автограф.

Вечерта ни посрешна камерна зала „Бреникана комплекс „Загорска“. Събитието беше инициирано и вдъхновено от г-жа Маргарита Шоселова. И  независимо, че в културния календар тази вечер имаше интересни събития имаше и любознателни, които отдадоха внимание на историята. Изслушахме откъси от книгата на д-р Петър Караиванов – „Васил Левски по спомени на Васил Караиванов, братовчед на Апостола“ в изпълнение на Марина Тоданова. А ученикът от ППМГ „Гео Милев“ Станислав Милчев беше подготвил интересна презентация по книгата…Разговорът продължи вече като разговор на хора с натрупана в годините информация и знания.

Във вторник сутринта бяхме пред училище ОУ „Паисий Хилендарски“. На входа служителката каза, че ни очакват…Да, там ни чакаше втори „А“ клас! Бяха се готвили да отбележат паметта на Апостола дълго и си личеше от многобройните и разнообразни ръчно изработени плакати по стените на красната стая. Всеки второкласник се беше  постарал да покаже знания, почит и обич към паметта на героя…В този час те бяха оставили помагалата, учебниците и тетрадките и бяха вперили очи в госта. Пред тях сякаш оживя историята и героичното минало, въплътено в образа на Апостола, за която им бяха разказвали много пъти и тук и у дома и по телевизията и по радиото…, Но сега беше живо и истинско. И отново накрая всеки получи книжката с разделител и история за Левски , разказана от родствника и потомък Стефан Караиванов. Днес някои деца за първи път получиха автограф и се научиха как могат да го получат вече на следващи срещи с автори и издатели или творци.

Наближаваше последната среща. Всъщност поводът Стефан Караиванов да гостува отново в Стара Загора беше настояването на г-жа Мария Найденова преподавател в ПГ по електроника „Джон Атанасов“ , тъй като при първото идване те бяха възпрепятствани…Срещата се състоя в 314-а стая – залата за големи събития. И въпреки това едвам побираше желаещите, някои от които, дори и директорът, бяха правостоящи. Срещата започна с изключително увлекателното въведение за личния досег на учителката по история г-жа Радка Жечева с живота и историята на Апостола през преживяната й среща с английската му изследователка Мерсия Макдермот…Залата беше притихнала и във въздуха се носеше оная спотаена почит и преклонение, което изпитваме в особени мигове на вълнуващо съпреживяване на исторически подвизи..Срещата продължи Стефан Караиванов със спомени  за неговия род и Левски…Няма да преувелича, ако кажа, че трудно си тръгнахме от ПГ по електроника „Джон Атанасов“ и остана уговорката за още подобни прояви..

Вярвам, че след нас останаха любознателност и респект. Сигурна съм, че всеки отнесе със себе си жива история, отнесе вдъхновението и по частица от несломимия дух на Караивановия род и от духа на Апостола….А децата от началните класове завинаги ще помнят, че са се срещали с роднина на Васил Левски. Това ще добави още живина към образа му и героят вече няма да е само портрет от стената или паметна плоча….Ще знаят, че макар и да не е известен гробът на Левски, той  живее във всеки  от нас, защото е жив в сърцата ни. Затова всяка година, на тази паметна февруарска дата, искрено ще жалят за него и искрено ще се гордеят с подвига му …Апостолът ще ни окуражава , за да можем да се равняваме по мярката му за героизъм и човечност. И смело да изповядаме, че духът на .Левски е с нас – сега и завинаги!

Гинка Михайлова

организатор и водещ на срещите със Стефан Караиванов