Освен знания, в Пето основно училище „Митьо Станев“ държат на спорта и на културата

Че знанието в старозагорското Пето основно училище“Митьо Станев“ Стара Загора е водещо се знае от предпочитанията на децата да учат в него, от високите резултати от Националното външно оценяване, от купите и медалите от математически турнири, олимпиади и викторини. Но най-голямото основно училище в региона е известно и със специалното отношение към спорта, изкуството и културата.

Освен извънкласните дейности, за втора учебна година, училището работи по Проект „Заедно с изкуствата и спорта“. Първата година приключи с представянето на голям концерт по случай 70-годишнината на училището. Тази година продължава с работа с три групи – по народни танци, съвременни танци и вокална група. В направление „Спорт“ има също три групи – по футбол, по волейбол и баскетбол. Първите две се водят от учителите по физическо, а третата – от външен треньор.

Във връзка с изпълнението на проекта Регионалното управление на образованието организира турнири, в които училището се представи в направление народни танци и с отбора по волейбол с треньор Мария Добрева, учител по физическо възпитание и спорт. Извън проекта, г-жа Добрева води и група по плуване. Заниманията се водят в Градския плувен басейн.

По друг проект „Успех за теб“ тя работи и с две даровити момчета от трети и четвърти клас. Проектът е много интересен и широкомащабен, сподели за медията Дани Димова, зам.директор по учебната дейност. – По този проект сме се включили по две дейности – за деца с изявени дарби и за деца със специални образователни потребности. Десетина учители да се работят с по 2-4 деца. Ние сме голямо училище и даровити деца имаме от различни области на знанието – изобразително изкуство, математици, тайкуондо, кик бокс , по математика за седмокласници…Опитваме се да обърнем внимание и да обхванем всички възрасти – както за начален, така и за прогимназиален етап. Насърчаваме ги да се занимават активно със спорт. В група „футбол“ са включени 20 деца. Другата група е по география. Много интересни дейности са заложени от г-жа Румяна Сидерова – Гимпол, както в училище, така и извън него. Искаме децата да се докоснат до различни институции, да ги срещнем с известни учени , дейци на изкуството и културата. Надяваме се учениците не само да удовлетворяват интересите си, но и надграждат знания, да се подготвят за бъдещото кариерно развитие“- каза г-жа Димова.

23 деца са със специални образователни потребности. С тях се занимават двама ресурсни учители, логопед и двама педагогически съветници.

Един от първите фанфарни оркестри в Стара Загора е на Пето основно училище. Един от първите мажоретни състави в града, също е на Пето.

Новото при мажоретките е, че вече имаме и малки мажоретки, четвъртокласнички. За първи път те се представиха пред общността по време на общоградското шествие за Деня на Стара Загора – 5 октомври“- сподели Десислава Нанева, зам.директор по учебната дейност.- Опитваме се да обърнем много по-голямо внимание на културата, защото образованието без култура е непълноценно. По този начин се стремим и да ги превъзпитаваме, и да ги ангажираме в смислени дейности. За втора поредна година, благодарение на проекта „Заедно с изкуствата и спорта“ и не само, подготвяме голям концерт с мисия и поука, за да достигнем до повече хора, не само до нашите ученици и техните родители, но и до общността. Идеята ни беше това да се случи в края на учебната година през месец юни, но ще го проведем на 31 октомври т.г.

Другото културно събитие, което организирахме и е подарък за нашите седмокласници е моноспектакълът „Една българка“ по едноименния разказ на Иван Вазов, изпълнен от голямата българска актриса Снежина Петрова. Тя за първи път идва в Стара Загора. Благодарни сме на директора на Кукления театър г-н Дарин Петков, който ни протегна ръка и ни предостави театъра на 16 февруари от 15:00 ч. След това ще има второ представление за всеки, който желае да присъства на това събитие“.

В културната програма на Пето основно училище „Митьо Станев“ е записана среща с легендарния Христо Пимпирев – български учен и полярен изследовател, професор по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ , с проф. Петър Стоянович – изключителен историк и голяма личност със старозагорски корени. Заедно с директора на Старозагорската опера г-н Огнян Драганов, предстои учениците да търсят „Фантомът на операта“ и още много други интересни събития.

Росица Ранчева