10 години китайски език се изучава в СУ „Максим Горки“ Стара Загора

128 ученици изучават китайски език

Първата паралелка в Средно училище (СУ) „Максим Горки“с интензивно изучаване на китайски език е сформирана през учебната 2014/2015 година. Тогава има доброволец от Китай, който води групи по китайски език с ученици от различните класове. През следващата учебна година няма достатъчно желаещи и паралелка не се сформира, но от 2016г. насам интересът към китайския език става все по-голям, а приемът на ученици след 7 клас – все по-успешен. За учебната 2023/2024г. учениците, които изучават китайски език са 128, разпределени в пет класа, по един във всеки випуск. Към момента успешно са завършили четири випуска. Във всеки випуск има ученици, които избират да продължат да следват китайски език в различни университети в страната, а вече и в Китай, където следват със стипендии отпуснати от Китай.

През 2016 година в СУ „Максим Горки“, с церемония и тържествено откриване, врати отваря класна стая „Конфуций“. Официални гости на събитието са представители на китайското посолство в България, тогавашният директор на Институт „Конфуций“ проф. Гъ, преподаватели, представители на община Стара Загора, ученици и родители. Почти всяка година училището ни е посещавано от директорите на института като се провеждат открити уроци и кратка програма за добре дошли. През ноември 2023г. Н.Пр. Дун Сяодзюн, извънреден и пълномощен посланик на Китайската Народна Република в България посети Средно училище „Максим Горки”. Учениците подариха на Н.Пр. Дун Сяодзюн картина показваща традиционните символи на Китай и България. Картината е нарисувана от ученици от VIII и ХI, а ученици изучаващи китайски език от IX до XII клас представиха на официалните гости кратка музикална програма.

Основната дейност на институт „Конфуций“ е да се популяризират китайския език и култура. За целта всяка година в училище пристигат преподаватели-доброволци от Китай. Учениците имат възможност да се докоснат до носител на езика, а доброволците – да представят богатата култура и история на своята родина. През годините сътрудничеството между нашето училище и Институт „Конфуций“ София е повече от успешно: Ежегодно получаваме възможности за участие в различни конкурси и състезания, средства за организиране на различни дейности, както и учебници, помагала и книги. Учениците могат да се явят на изпит за ниво по китайски език – HSK. През годините много тях са се явявали и продължават да се явяват ,покривайки различни нива на владеене на китайски език. Всяка година наши възпитаници участват в състезанието „Китайски езиков мост“ и се представят повече от достойно. Състезанието протича в три кръга и изисква доста задълбочена подготовка. Първият кръг е тест с въпроси, свързани с китайския език, култура, история, бит и традиции. Следващият кръг е реч, която участникът представя на китайски език пред журито, а последният кръг е представяне на талант.

През 2019 година за първи път се проведе състезанието за песен на китайски език „Мелодии с аромат на роза“, организирано от Институт „Конфуций“ – София. В него нашите представители бяха класирани на трето място. В последните две години състезанието се провежда онлайн, като участниците изпращат видео със своето изпълнение. През 2021 година бяхме на трето място, през 2022 – първо и трето място. През 2023 година съставът ни  „Алено сорго“, завоюва първо място. Изпълненията на участниците се оценяват от жури, съставено от изтъкнати професионалисти в областта на музиката и китайския език.

По покана на Институт Конфуций – София през месец януари 2023 година ученичките Мариана Загорска от Xв клас и Стефани Тодорова от IXв клас участваха в концерт под надслов „Две култури ръка за ръка посрещат пролетния празник“ по случай посрещането на Китайската Нова година. През месец март 2023 по покана на г-жа Ся Джъшун – съпругата на посланика на Посолството на Китайската народна република  (КНР) в България, г-жа Мариана Пенчева, директор на СУ „Максим Горки“ участва в прием по повод Международния ден на жената, организиран от посолството. Поканени бяха и учителката по китайски език Мария Даскалова и три ученички изучаващи китайски език – Мариана Загорска и Ива Иванова от X и Стефани Тодорова от IX клас, които изпълниха китайска песен и танц. На 07.ноември  в Посолството на КНР се проведе тържествен празник и церемония по награждаване в тематичния конкурс за рисуване на фенери в чест на Празника средата на есента. В празничната програма участваха наши ученички от XII клас. СУ „Максим Горки“ взе участие с 18 красиво изрисувани фенера от учениците от IXв до XIIв клас. След гласуване от публиката, Деяна Янкова от XI клас взе трето място за прекрасния фенер, който нарисува. На 11.ноември  в 18 СУ „Уилям Гладстон“ с помощта на Институт „Конфуций“ – София се проведе ден на Китайската култура и технологии. Ученици от VIIIв и Xв клас  участваха в празничната програма с песен и демонстрация на бойни изкуства.

Всяка година Пекинският университет за чужди езици организира летен лагер „Аз и ти в Пекин“ за ученици от различни държави. Сътрудничеството на нашето училище с Институт „Конфуций“ ни дава право да предлагаме и изпращаме ученици, които да прекарат 10 дни в Пекин. През 2016 година една ученичка има възможност да участва, през 2017 отново е избран само един ученик. През 2018 година за Китай заминават пет ученички. През 2019 година три ученички взимат участие в лагера.Ръководител на групата е Йоана Маринова, учител по китайски език, която произнесе реч от името на всички ръководители  по време на церемонията по откриването.  През 2023 година 11 ученици от нашето училище посетиха Китай, заедно с Мария Даскалова като ръководител на групата. През 2023 година групата от България беше най-голяма. Общо за страната имаше 39 ученици от различни училища. По време на престоя там се следва предварително подготвена програма, която включва часове по китайски за учениците, групови уроци по тай-чи, и калиграфия, посещения на различни забележителности в Пекин (Забранения град, Храма на небето, Великата китайска стена), както и много различни игри и забавления. Учениците имат възможност и да прекарат един ден заедно с китайско семейство.

През тези няколко години преподавателите в класна стая Конфуций са организирали различни дейности – приготвяне и дегустация на различни традиционни ястия, спортни игри, състезания по тенис на маса, четене на поеми и скоропоговорки, дейности за отбелязване на големи китайски празници, онлайн викторина и други. Най-голямото събитие през учебната година е ежегодният концерт по случай настъпването на китайската нова година. През годините се е провеждал на различни места – Младежки дом, Регионална библиотека „Захарий Княжески“, а през 2020 година беше в Културния център „Стара Загора“. Преди началото на всеки концерт, гостите имат възможност да разгледат различни работилници за китайски занаяти – калиграфия, изрязване на хартия, връзване на възли, използване на клечки, както и да опитат китайска храна. В концертите своите таланти показват ученици от всички класове с изучаване на китайски език. Богатата програма включва песни, танци, демонстрации на китайски бойни изкуства, четене на поеми и други. Организацията на събитието започва още с началото на учебната година. Вълнението  преди концерта винаги е голямо, а след това остава удовлетворението от прекрасното представяне. През 2023 година отново се осъществява присъствен концерт на сцената на Държавен куклен театър. Ежегодно сред официалните гости са ръководството на СУ „Максим Горки“, директорите от българска и китайска страна на Институт „Конфуций“ – София, началникът на РУО и представители от Община Стара Загора. За пръв път имаше и представители на Посолството на КНР. Тази година концертът отново ще се проведе в Културен център „Стара Загора“ на 23 февруари.

Основни постижения на ученици през последните две години

– Кристина Атанасова 11 клас има грамота и сертификат за участие в Осми международен конкурс по превод за ученици и студенти „Трансформации“ 2023 с превод на художествен текст от китайски език на български език в рубрика „Поезия“.

– юни 2023 по покана на Посолството, Мариана, Ива и Стефани бяха поканени да изпълнят 九儿 в Софийски университет „Св. Климент Охридски “ по случай раздаването на стипендии

-Мариана, Ива и Стефани имат грамоти за отлично представяне на училището на национално ниво за 2022-2023г.

– Има няколко статии на Посолството, Институт „Конфуций“ и други китайски медии като Xinhua news  показващи успехите на училището – основно участията на Мариана, Ива и Стефани

– По покана на Институт „Конфуций“ Мариана, Ива и Стефани записаха професионален клип за 九儿 . С него представят СУ „Максим Горки“  на китайски език. Клипът  беше изпратен и публикуван от университета по чужди езици в Пекин

– На летния лагер в Пекин, Стефани беше една от двете избрани българки да запише три песни и музикални клипове на китайски език за юношеските олимпийски игри през 2023г.

– През м. октомври Мариана, Ива и Стефани записаха два клипа – песен и представяне за Международен конкурс за песен на китайски език, където са избрани сред най-добрите изпълнения.

– Имаме официално избрани 3 ученички от 11 клас за предоставяне на стипендия за обучение в Китай за един учебен срок – 2 от тях с пълна стипендия, а  една с покриваща 70 процента от обучението. Възможността за тези стипендии е предоставена само на три училища в страната.

– По покана на Посолството на КНР наши ученици взеха участие в гала концерт по посрещане на Новата година, който се проведе в зала 2 на НДК, който се състоя на 4 февруари 2024г.  Програмата се състоя от 26 професионални изпълнители от Китай и България. Освен СУ “Максим Горки“ имаше само две училища, които бяха включени.

Мария Даскалова

учител по китайски език в СУ „М.Горки“