Честит празник на меда, пчелите и пчеларите!

Днес, 10 февруари, Православната църква почита паметта на свещеномъченик Харалампий Магнезийски, целител и пазител на здравето, покровител на пчелите и меда.

Светецът мъченик е наричан още Чудотворец заради чудодейният начин, по който заздравявали раните му след мъченията, на които бил подлаган. Свети Харалампий, живял през II и началото на III век, бил прочут със своята праведност и отдаденост на Бога епископ в Тесалия, днешна Гърция. Той живял почти 100 години, но бил преследван от езичниците. Римският император Септимий Север го подлагал на мъчения в продължение на 13 години, за да го накара да се отрече от вярата си. Светецът обаче понасял всичко и не само това – след всяко изтезание през нощта раните и белезите му изчезвали.Впоследствие образът на свещеномъченика става символ на изцеляването от болката, а оттам, заради лечебните му способности, е приет като покровител на меда – пчелният цяр.

В народните поверия днешният ден се свързва и с постепенното затопляне на почвата. След като зимата си е отишла със Св. Атанас,  стопаните могат да започват да обработват земите си.

На празника на меда, пчелите и техните стопани традиционно се прави освещаване на меда. Всеки, който иска да има мед за цяр или да бъде благословен, отнася такъв в черквата. Обичаите са свързани с замесването на обреден хляб, който се яде с мед на трапезата. На днешният ден не се върши и никаква домашна работа, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите.

Честит празник на българските пчелари! Нека годината е медоносна, а пчелите и стопаните им да бъдат здрави!

Долап.бг