Китайската нова година настъпи (пролетен фестивал )

В китайската култура драконът има значителна символика и е силно почитан. Представлява положителни качества като власт, сила, късмет и мъдрост. Китайският дракон се смята за небесно божествено създание, със способността да контролира природни елементи като вятър и вода. Очаква се Годината на Дракона да донесе благоприятни възможности и просперитет за всички. Родените под знака на дракона са известни със своето новаторско мислене и любознателна природа и често процъфтяват в кариерата си.

Китайската нова година през 2024 г. се пада на 10 февруари и завършва с Фестивала на фенерите на 24 февруари. Празненствата продължават 16 дни. Празненствата продължават от 10 февруари до 17 февруари.

Китайският зодиак е повтарящ се 12-годишен цикъл от животни базиран на лунния календар. Лунната Нова година бележи прехода от едно животно към друго. Годината на Заека, която започна на 22 януари 2023 г., завършва на 9 февруари. На 10 февруари започва Годината на Дракона. За последен път Годината на Дракона дойде през 2012 г.

В подготовката за Нова година по лунния календар къщите се почистват старателно, за да се прогони лошият късмет от предходната година. Също така се препоръчва да изплатите всички дългове преди новата година, за да започнете новата година на чисто. Някои допълнителни традиции за подготовка за лунната нова година включват поставяне на куплети от стихове с пожелания на пролетния фестивал на вратите или прозорците и закупуване на нови дрехи, които са в червен цвят. В Китай празникът се нарина празник на пролетта, името китайска нова година се използва основно на запад.

Сутринта на Нова година хората чистят гробовете на своите предци, след което се прибират у дома. Когато приключат с окачването на куплетите и червените фенери за Пролетния празник, е време за голямата семейна вечеря. Смята се, че тя е най-важната вечеря в годината. Големи семейства от няколко поколения се събират и се наслаждават на вкусни ястия подготвени от цялото семейство.

В Китай храните, сервирани на тези вечери, варират от север на юг. Севернокитайската кухня е склонна да има пелмени и спагети; южнокитайските ястия разчитат до голяма степен на различни ястия с ориз. По традиция възрастните раздават на децата червени пликове с пари и запалват фойерверки след вечеря. Цялото семейство се събира пред телевизора и гледа четири часов гала концерт за посрещане на новата година, представен по Националната телевизия на Китай. Това е най-гледането предаване в света.

Последният ден от Новата година е известен като Фестивала на фенерите и бележи края на китайските новогодишни празници. Всички видове фенери са осветени по улиците и често по улиците има шоу с фенери в различни форми.

Мария Даскалова

учител по китайски език, многократно посрещала в Китай пролетния фестивал