Специален знак бе поставен до Алеята с японски вишни пред ОУ“Кирил Христов“

В  Основно училище ”Кирил Христов” се готвят за четвъртия поред Празник на японската вишна през месец април. От днес в близост до алеята с японски вишни има вече специален знак.

В двора на старозагорското училище, пред официалните входове, са засадени  няколко дръвчета от атрактивния вид, познат още като „сакура“ и превърнал в традиция празника по време на пролетното цъфтене.

„Тук е най-голямото насаждение в нашия град и е нещото, което краси нашето училище през пролетта. Тази идея възникна спонтанно преди вече 9 години, когато след един телевизионен репортаж взехме решението да потърсим вида дървета и да ги увековечим при нас. Когато споделих идеята си с директора на Държавна опера – Стара Загора – Огнян Драганов, той я прегърна и осъществихме по-близка връзка с културата на Япония, благодарение на  артистите от операта, японски граждани,  които  празнуват с нас“ , разказа миналата година на празника директорът на училището Господин Балъкчиев.

Сакура е събирателно за всички растения, които са от семейство Розови. У нас използваме различни имена, за да означим едно от най-красивите дървета – сакура, японска вишна, източноазиатска или ориенталска череша, планинска череша, и други. Култивирането на декоративни черешови дръвчета в Япония датира от около 14 век.

Японската декоративна череша, наречена сакура, съществува в над 300 разновидности. И всяка от тях ни очарова с красотата и изяществото си в периода на цъфтеж. Сакура се нарича и периодът на цъфтеж. И дръвчето, и неговият цъфтеж са се превърнали в един от най-разпознаваемите символи на Япония.

Наблюдаването на черешовия цъфтеж е национално забавление в Япония още от 8 век. Има много видове череши, някои от които са култивирани чрез кръстосване. Черешовите дървета имат сериозно значение за японците. То основно се дължи на много краткия живот на цветчетата веднага след цъфтежа – около седмица до 10 дни след, след което окапват. Тяхната мимолетна красота илюстрира по възможно най-изящния и фин начин, че нищо на този свят не е вечно, всичко отминава в даден момент. Тъжното, но красиво възхищение от това непостоянство е важна част от японското мислене от древни времена.

Културата на самураите също почита крехкостта, изяществото и преходността на сакура, тъй като във философията на самураите е залегнала идеята, че те, подобно цъфтящите череши, са краткотрайни, а от друга страна цъфналите цветчета са символ на капките кръв, пролята в техните битки.

Днес сакура е символ на невинност, простота, красотата на природата и прераждането, с което идва и пролетта.

Къде?

Черешовите дръвчета в Япония цъфтят от средата на март до края на април и именно така природата изпраща зимата и посреща пролетта.

В Япония един от най-популярните фестивали – ханами (в буквален превод “съзерцание на цъфтежа”), също е посветен на сакура. По време на ханами семейството и приятели се събират в паркове под сянката на черешовите дървета, празнуват появата на красивите цветчета и си правят пикници. Дори учебната година в Япония е организирана около периода на цъфтеж на сакура и започва веднага след ваканция в началото на сакура.

След периода на пълно цъфтене малките цветчета започват да падат грациозно от дърветата и да покриват като красив килим парковете. За много японци разцъфването на вишневите цветове символизира човешкия живот, преходността и благородството. Неофициално те се смятат и за националното цвете на Япония.

Има региони, разположени на юг от Токио, където черешовите цветове започват да цъфтят още през януари. Сред тях е град Кавазу, разположен на брега на полуостров Изу, който е на около три часа път от Токио. Кавазуможе да се похвали с отличителен вид черешово дърво, наречено Кавазу сакура, което цъфти приблизително месец по-рано от типичните черешови цветове.

Друг такъв район е Атами сити, който е на около час и половина път от Токио. Тук Атами сакурата цъфти покрай тих поток, също около месец по-рано от повечето японски черешови цветове.

В по-студените райони на Северна Япония сезонът на черешовия цвят обикновено настъпва по-късно, отколкото в останалата част на страната. Например, сакура в Сендай (Североизточна Япония) обикновено започва в края на март.

Последните цъфнали череши в Япония се очаква да бъдат в Хокайдо към края на април.

/снимките са от Празника на японската вишна миналата година/