Млади волейболни таланти растат в Стара Загора

По Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, успешно приключи турнирът по волейбол с участието на ученици от шест училища на Община Стара Загора, съобщи Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“.- Това са отбори от ОУ „Кирил Христов и ОУ „Георги Райчев, Пето основно училище „Митьо Станев“, ППМГ „Гео Милев“, СУ „Максим Горки“ и ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“

Министерство на образованието и науката (МОН) осигури средства за провеждане на събитието. С тях Общината закупи и връчи награди на младите спортисти. Наградите са еднакви за всички отбори :волейболни топки и мрежа и количка за съхраняването им.

Проведеният турнир беше приятелски, без класация. Състезателите са много мотивирани. МОН създаде възможност за сформиране на много отбори и състави, както в спорта, така и в изкуствата. По този начин учениците пълноценно използват свободното си време с дейности, които развиват техните умения и таланти, нещо, което е изключително ценно“ – каза г-жа Димитрова.

Резултатите от изпълнението на програмата са изключително добри, което е гаранция, че програмата ще продължи и в бъдеще.

Церемонията по връчване на наградите в Пето основно училище „Митьо Станев“ се осъществи в присъствието на представителите на Община Стара Загора Станимира Димитрова, Петко Крумов – началник на отдел „Спортни дейности“ и Таня Косева, експерт „Спортни дейности“; Бояна Радева и Гергана Томанова от Регионално управление на образованието, директорът Димитринка Йовчева и зам.директорите по учебната дейност Десислава Нанева и Дани Димова.

Събитието се състоя на волейболния зелен терен. Докато чакаха гостите момичетата, облечени в превъзходни екипи, тренираха пасове.

Треньор на волейболния отбор на Пето е Мария Добрева. Тя е широкоизвесна като треньор по плуване – Национална спортна академия и от 7 години учител по физкултура в училището.

Националната програма на просветното министерство „Заедно в изкуствата и спорта“ дава възможност на децата да практикуват отборни спортове, каза г-жа Добрева.- Тъй като не всички имат възможност да ползват тренировки в зала „Иван Вазов“, направихме отбор в училище. Всички 12 момичета са седмокласнички. Втора година работим с тях и вече имат сериозни постижения. Участваме успешно в турнири и състезания. Най-важното е, че те са мотивирани и са отдадени на този елегантен спорт. Когато завършат основното си образование, от новата учебна година ще продължим с петокласници“.

По другата програма „Занимания по интереси“ с деца от начален етап, Мария Добрева провежда уроци по плуване. Това става по време на ваканциите, за да имат повече време. Освен това, г-жа Добрева работи индивидуално с двама млади талантливи плувци – Момчил от 4. „г“ клас и Борис от 3.“в“ , ученици на Пето основно.

Росица Ранчева

Сн: Волейболният отбор на Пето основно училище